Četvrtak, 25. travnja 2024.

Znate li koji je “mali prorok” otac sv. Ivana Krstitelja?

Zaharija pripada u skupinu 12 malih proroka (12 kraćih proročkih knjiga u Starome zavjetu). Biblijska kratica knjige je Zah.

Pretposljednji je od takozvanih malih proroka Zaharija, čije ime na hebrejskom znači »Jahve opominje«.

Bibličar franjevac Bonaventura Mariani kaže da je prorok Zaharija u svome narodu uživao veliko poštovanje te da je imao velik utjecaj na rješenje tadašnjih društvenih problema u Izraelu. Iz svojih se proroštava pokazuje kao čovjek koga u životu vodi velika ljubav prema domovini pa nam u tome može služiti kao uzor zdravog rodoljublja.

Zaharija je bio otac sv. Ivana Krstitelja i muž svete Elizabete, rođakinje Blažene Djevice Marije. Primivši viziju od anđela, Zahariji je rečeno da će Elizabeta roditi sina po imenu Ivan. Zaharija je zanijemio sve dok se Ivan nije rodio. Rođenje Ivana Krstitelja zabilježeno je u Luki, prvo poglavlje.

Prorokovao je da će Isus ući u Jeruzalem ponizan, jašući na magarcu, mladetu magaričinu (Zah 9,10), što se i dogodilo. Mesiju ne će svi prihvatiti. Prorokovao je i drugi dolazak Mesije i konačnu pobjeda Boga i njegovog naroda.

U Zah, 9,9-10 čitamo: Iz drugog je dijela najznačajniji ovaj tekst: “Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu. On će istrijebit kola iz Efrajima i konje iz Jeruzalema; on će istrijebit luk ubojni. On će navijestit mir narodima; vlast će mu se proširiti od mora do mora od Rijeke do rubova zemlje”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...