Petak, 12. travnja 2024.

Sveti Martin

Sveti Martin, misionar i biskup, prvi je svetac koji nije bio mučenik. Rođen je 316. godine u u gradu Savariji, današnji Szombathely u Mađarskoj, u obitelji rimskoga vojničkog tribuna. Na školovanju u Paviji susreo se s kršćanstvom i oduševio pustinjačkim životom. No na očevu želju prihvatio je vojničko zvanje i postao konjanik u Galiji. Jedne zimske večeri susreo je prosjaka, koji je sav promrzao u staroj odjeći od njega tražio milostinju. Kako kod sebe nije imao novaca, svojim mačem je razrezao svoj vojnički plašt na pola i dao ga prosjaku da se njime ugrije. Zapisi iz tog vremena kažu da je tu Martinovu gestu popratilo naglo zatopljenje koje je bilo znak Božje milosti prema siromašnima.

Noć nakon svog plemenitog djela, usnuo je san u kojem mu se ukazao Isus Krist, zaogrnut u Martinov plašt koji je dao prosjaku. Govorio je: „Ovim plaštom me je zaogrnuo Martin”. San ga se toliko dojmio da je Martin prihvatio kršćanstvo te se 339. godine krstio u Amiensu. Više ga je o kršćanstvu kasnije poučio Hilarije. U vojsci je ostao još dvije godine nakon čega je razvojačen.

Odlučno se borio protiv Arijeva krivovjerja pa je izabran za biskupa Toursa. Martin je skromno želio izbjeći tu čast te se sakrio među guske. No guske su ga otkrile svojim glasovanjem koje je davalo do znanja da je netko među njima. Martin je postao biskupom 370. godine. Biskupsku čast je obnašao 27 godina i njegovo stolovanje obilježava širenje kršćanskog nauka, odupiranje građanskim vlastima koje su pokušavale zadrti u crkvene poslove. Bio je branitelj slabih i nepravedno zatočenih, borio se za povrat oduzete imovine i povrat prognanih. Umro je 8. studenoga 397. godine.

Njegov grob u veličanstvenoj bazilici u Toursu francusko je nacionalno svetište i odredište brojnih hodočasnika. Slikari ga prikazuju kao konjanika koji mačem odsijeca dio svoga plašta ili kao biskupa s knjigom i biskupskim štapom. Ponekad se uz njegove noge nalazi guska.  Za svog zaštitnika uzeli su ga mnogi pa je tako zaštitnik vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, uzgajivača konja i gusaka, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske. U vinorodnim područjima Francuske, Italije pa i u našim krajevima vrijedi izreka: „Novo se vino pije na blagdan sv. Martina”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...