Četvrtak, 28. ožujka 2024.

IKEA je izgubila sudski postupak protiv Instituta Ordo Iuris u Poljskoj

Sud u Krakówu naredio je IKEA-i da na posao morao vratiti Janusza Komendea, bivšeg zaposlenika IKEA-e, smatrajući da je otkaz nezakonito dodijeljen. Zaposlenik IKEA-e Janusz Komende dobio je otkaz 2019. nakon što je na internom forumu tvrtke izrazio negativno mišljenje o LGBTIQ+ pokretu.

U nastavku teksta donosimo priopćenja Instituta Ordo Iuris nakon pravne pobjede:

„Uprava tvrtka je 2019. objavila na forumu zaposlenika sadržaj koji promiče LGBT ideologiju. Na to je reagirao zaposlenik tvrtke Janusz Komende objavivši komentar u kojem je spomenuo dva citata iz Svetog pisma o homoseksualnim činima i izrazio vlastito mišljenje o homoseksualnosti. Uprava tvrtke tada je odlučila raskinuti ugovor o radu s Januszom Komendeom. Osobe koje su lajkom podržale objavu zaposlenika bile su kažnjene opomenom.

Otkaz zaposleniku je objašnjen navodnim „kršenjem pravila društvenog suživota“ i „gubitkom povjerenja od strane poslodavca“. Treba napomenuti kako navedena objašnjenja nisu legitimni razlozi za otkaz, jer je Janusz Komende bio cijenjen zaposlenik zbog svog rada od strane nadređenih, kolega i klijenata. Plaća mu je više puta bila povećana.

Odlukom IKEA-ine uprave prekršene su brojne nacionalne i međunarodne pravne odredbe, posebice čl. 53. Ustava Republike Poljske koji jamči slobodu vjeroispovijesti i čl. 54. kojim se osigurava sloboda izražavanja mišljenja. Također je prekršen čl. 11. i čl. 10. Zakona o radu koji zabranjuje diskriminaciju na temelju izraženog mišljenja i vjeroispovijesti. Tvrtka je prekršila i čl. 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, koja osigurava slobodu izražavanja osobnih stavova.

Na inicijativu Instituta Ordo Iuris pokrenut je postupak zbog kršenja Zakona o radu. Sud u Krakovu donio je presudu kojom je otpuštanje Janusza Komendea proglašeno nezakonitim. Sud je naredio vraćanje zaposlenika na radno mjesto i IKEA mora platiti troškove sudskog postupka.

Postupak poslodavca predstavlja pokušaj da se slomi savjest zaposlenika. Odluka o otpuštanju Janusza Komendea primjer je diskriminacije kršćanina na radnom mjestu. Oštećeni zaposlenik IKEA-e morao je prihvatiti ideologiju koja je suprotna njegovim stavovima, a poslodavac je zaposleniku uskratio pravo na izražavanje vlastitog uvjerenja“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...