Subota, 20. travnja 2024.

Nadbiskup Chaput: Katolička crkva je promijenjena smrću Benedikta XVI.

Umirovljeni nadbiskup Philadelphije, mons. Charles Chaput, je u intervjuu za The Pillar rekao „da će Crkva nastaviti sa svojim svjedočenjem jer ne ovisi ni o kome osim o Isusu Kristu“. Osvrćući se na nedavnu smrt pape Benedikta XVI. i kardinala Georgea Pella rekao je da to „predstavlja vrlo težak gubitak jer su obojica zastupala artikuliranu kršćansku inteligenciju na izvanredan način“.

Štoviše, nastavio je nadbiskup, nitko „u sadašnjem vodstvu Crkve nema kapaciteta da ih zamijeni“ jer se „klupa sa zamjenama trenutno čini prilično tankom“. U intervjuu je mons. Chaput također izrazio kritiku sadašnjeg pape, rekavši da je jasno kako papa Franjo „vlada poput generala Družbe Isusove, hijerarhijski odozgo prema dolje s malo suradničkog doprinosa“.

„Čini se da papa Franjo mnogo više naglašava svoje osobno razlučivanje nego razlučivanje prošlih papa i opće razlučivanje Crkve kroz stoljeća”, dodao je nadbiskup Chaput. Primjerice, „neke od promjena u proteklih nekoliko godina u Papinskoj akademiji za život i Institutu Ivana Pavla II. bile su nerazborite i destruktivne“, rekao je mons. Chaput govoreći o nedavnoj reviziji ovih institucija. Tijekom intervjua je mons. Chaput napomenuo kako je „svrha instituta koji je ustanovio sv. Ivan Pavao II. izokrenuta, što je uvreda Učiteljstvu i naslijeđu Crkve“.

Nadbiskup Chaput je posebnu zabrinutost izrazio zbog trenutnog “Sinodalnog puta” koji se prihvaća u Rimu i drugdje, kao navodno sredstvo da laici budu aktivno uključeni u odlučivanje o tome u kojem će smjeru ići Crkva. Sinodalni proces je „nerazborit i sklon manipulacijama, a manipulacije uvijek uključuje nepoštenje”, ustvrdio je nadbiskup Chaput.

„Tvrdnja da je Drugi vatikanski sabor na neki način implicirao potrebu za sinodalnošću kao trajnom značajkom crkvenog života jednostavno je lažna jer Koncil nikad nije to predložio“, istaknuo je nadbiskup Chaput.

Mons. Chaput je rekao, budući da je bio aktivan sudionik Sinode o mladima (2018.), da je „način na koji je sinodalnost uvedena u program Sinode o mladima bio manipulativan i uvredljiv, jer nije imala nikakve veze sa sinodskom temom”. Nadbiskup je dodao da „sinodalnost dovodi do rizika da postane svojevrsni “Treći vatikanski sabor“; koncil na kontroliranoj i podatnoj ljestvici odnosa. To ne bi služilo potrebama Crkve i njezina naroda“.

„Ne postoji tradicija da biskupi delegiraju svoju osobnu odgovornost za sveopću Crkvu manjem broju biskupa, stoga bi svaki takav razvoj trebalo vrlo pažljivo ispitati i raspraviti prije bilo kakvog pokušaja provedbe”, rekao je mons. Chaput.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...