Četvrtak, 25. travnja 2024.

Pravedni bijes kardinala Pella na teološki smjer Vatikana

Kardinal Pell, bivši perfekt Tajništva za ekonomiju, nije u tekstu koji je napisao za The Spectator izravno kritizirao papu Franju. Ali potonji je bio taj koji je dopustio ovaj Sinodalni put koji je, prema mons. Pellu, „zanemarivao, dapače degradirao transcendentno, prikrivao središnje mjesto Krista apelima na Duha Svetoga i poticao ogorčenje, osobito među sudionicima“. Mons. Pell jasno kaže da je cijeli proces – koji je započeo “savjetovanjem“ laika, u kojem je sudjelovao samo minijaturni udio katolika u svijetu – namješten. Sudionicima sinode neće biti dopušteno glasovanje, a stavovi organizacijskog odbora bit će proslijeđeni papi Franji “da on odluči o prijedlozima“.

To objašnjava srž problema. Mons. Pell tvrdi da ovakav dogovor predstavlja „zlouporabu sinodalnosti, stavljanje biskupa na stranu, što je neopravdano sv. Pismom ili tradicijom“ i takav postupak je „podložan manipulacijama“. Ali čijem zlostavljanju i manipulacijama? Sinoda o sinodalnosti je Franjin projekt. Njegov nedemokratski postupak odražava njegovu vlastitu želju da postupa kako on odluči, kako kaže mons. Pell, ističući da nema previše entuzijazma na „višim crkvenim razinama“ za to. S obzirom na to da je nekoć bio član Franjina “kabineta“ kardinala savjetnika, možemo pretpostaviti da je Pell doista razgovarao s visokim crkvenim velikodostojnicima, koji nisu nužnu konzervativni.

Ovo je bila posljednja javna izjava iznimno utjecajnog kardinala koji je nekoć bio dio papinog najužeg kruga. Jednostavno rečeno, kardinal Pell izražava pravedni bijes prema teološkom smjeru ovog pontifikata, nagovještavajući da izdaje samog Krista. I, tužnom slučajnošću, članak se pojavljuje u istom tjednu kada je nadbiskup Gänswein otkrio da je Benedikt XVI. u mirovini bio užasnut time što je njegov nasljednik ukinuo tradicionalnu (latinsku) misu i papa emeritus je sumnjao da se Franjina odluka temeljila na lošem (lažnom) savjetovanju. S obzirom na ovakav razvoj događaja, pitam se koliko će još dugo Crkva biti spremna dopustiti napadnutom Franji da “čini što on odluči“?

Damian Thompson

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...