Petak, 26. travnja 2024.

Preminuo je kardinal George Pell

Kardinal George Pell, umirovljeni prefekt vatikanskog Tajništva za ekonomiju, preminuo je u utorak u 81. godini života. Australski prelat doživio je srčani zastoj i preminuo je u 20.50, a informaciju je potvrdila njegova tajnica za EWTN. Mons. Pell je godinama služio kao nadbiskup Melbournea, a zatim Sydneya prije nego što ga je papa Franjo 2014. imenovao prefektom Tajništva za ekonomiju.

Mons. George Pell rođen je 8. lipnja 1941. u Ballaratu, gradu u saveznoj državi Victoriji, od oca rođenog u Engleskoj i pobožne majke katolkinje irskog podrijetla. Mons. Pell zaređen je za svećenika 1966., a 1987. imenovan je pomoćnim biskupom Melbournea. Devet godina kasnije imenovan je nadbiskupom Melbournea.

Kasnije će biti imenovan nadbiskupom Sydneya (2001.), gdje je služio sve dok ga papa Franjo nije pozvao u Rim da preuzme odgovornost za novoosnovano Tajništvo za ekonomiju i da predvodi napore u reformi vatikanskih financijskih poslova.

Kardinal Pell je 2017. napustio Rim kako bi obranio svoju nevinost od optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika u Australiji. Dok je bio u samici, kardinal Pell je pisao zatvorski dnevnik, iz kojeg se saznaje da nije mogao služiti sv. misu u zatvoru jer mu nije bio dopušteno da koristi vino. Nakon 404 dana u zatvoru konačno je oslobođen 2020., a koncem rujna se vratio u vječni grad.

U lipnju 2021. kardinal Pell je napunio osamdesetu godinu života, čime je izgubio pravo glasa u budućoj papinskoj konklavi, a nedavno je osvrćući se na razdoblje boravka u zatvoru rekao sljedeće: „Slušao sam mnoge protestantske propovjednike i još više sam postao svjestan središnjeg značaja liturgijskog slavlja… Ono uključuje cijelu našu osobu. Potrebna je vjera da bi se liturgija prakticirala”, rekao je kardinal Pell.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...