Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Svećenik osuđen na zatvor zbog prosvjeda ispred bolnice za pobačaje

Svećenik koji je blokirao pristup bolnici za pobačaje (u vlasništvu organizacije Planned Parenthood) mogao bi se suočiti s jednom godinom zatvora nakon što je u ponedjeljak proglašen krivim za kršenje Zakona o slobodi pristupa bolnicama, poznatog kao FACE Act.

Franjevac Fidelis Moscinski je u jutarnjim satima 7. srpnja 2022. onemogućio ženama da ulaze u bolnicu za pobačaje u New Yorku. Postavio je bravu i lance na ograđeni ulaz, a dio ulaza je prekrio ljepilom, što je spriječilo pacijentice da uđu u bolnicu.

Fra Moscinski je proglašen krivim prema FACE Actu, zakonu donesenom 1994. koji daje zaštitu centrima za reproduktivno zdravlje, uključujući bolnice za pobačaje i pro-life savjetovališta. Prema aktu zakona, osoba je kriva ako sudjeluje u „nasilnom, prijetećem, štetnom i opstruktivnom ponašanju s namjerom ozljeđivanja, zastrašivanja ili miješanja u pravo pojedinca da traži, dobiva ili pruža usluge koje se odnose na reproduktivno zdravlje“.

Prema aktu zakona, ako je optuženik proglašen krivim, onda može dobiti zatvorsku kaznu do jedne godine u saveznom zatvoru. Treba napomenuti kako je u New Yorku pobačaj legalan do dvadeset četvrtog tjedna trudnoće. Međutim, pobačaji su legalni nakon tog razdoblja ako su život ili zdravlje žene ugroženi.

Fra Moscinski je posljednjih godina privukao medijsku pozornost svojim molitvenim prosvjedima protiv pobačaja i radom u organizaciji Red Rose Rescue. Upravo su 2021. fotografije procesije na molitvenom danu Svjedoci za život u Brooklynu prikazivale zagovornike pobačaja kako viču, drže natpise i puše cigarete u lice mirnog franjevca Moscinskog.

Svećenik je već ranije služio zatvorsku kaznu zbog svojih napora za spašavanje djece. U Sjedinjenim Američkim Državama spašavanje djece uključuje konkretno djelovanje pro-life aktivista jer oni ulaze u čekaonice ustanova za pobačaje kako bi ženama ponudili pro-life literaturu i ohrabrili ih da odustanu od pobačaja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...