Petak, 19. travnja 2024.

Koja hrvatska voda ima medaljicu sv. Benedikta?

U vremenu kada se sekularizirana Europa srami svojih kršćanskih korijena nailazimo na određene tvrtke u Hrvatskoj koje se ne srame istaknuti kršćanska obilježja.

Tako je tvrtka Matić, poznati distributer aparata za vodu i prirodne izvorske vode pakirane u spremniku, na svoj proizvod GORSKA voda stavila medaljicu sv. Benedikta (prednju i stražnju stranu), jer se GORSKA voda puni u punionici sv. Benedikta.

Medaljicu sv. Benedikta mnogi nose oko vrata da ih čuva od Sotone, a medaljica je izrađena 1880. povodom jubileja (četrnaest stoljeća od rođenja sv. Benedikta).

Što se nalazi na medaljici sv. Benedikta?

Na prednjoj strani medaljice nalazi se sv. Benedikt koji u desnoj ruci drži križ, a u lijevoj svoje Pravilo. Desno od njega je oltar na kojem je kalež, a na oltaru njemu slijeva je gavran. Sitnim slovima iznad oltara je latinski natpis: „Križ sv. oca Benedikta“.

U obodu (kružnom dijelu) medaljice je latinski natpis: „Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost“.

 

Na poleđini se križ prostire preko cijele poleđine. Iznad križa je latinski natpis „Mir“. Na okomitom kraku križa, odozgo prema dolje su slova: „C S S M L“, što znači u prijevodu s latinskog : „Neka mi križ bude svijetlo“.

Na poprečnom kraku, slijeva na desno su slova: „N D S M D“, što znači: „Neka mi zmaj ne bude vođa“. U četiri kuta križa nalaze se početna slova istih onih riječi napisanih iznad oltara na prednjoj strani medaljice.

Početna slova koja okružuju obod poleđine su riječi kojima se odbija Sotona, a benediktinci su uzeli rečenicu iz poznate molitve: „Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima – zlo je to što nudiš, sam pij svoj otrov!“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...