Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Obitelj Ulma bit će proglašena blaženom

Po prvi put u modernoj povijesti Katoličke crkve jedna cijela obitelj bit će proglašena blaženom. Govorim o poljskoj obitelji Ulma, koja je do nedavno malo bila poznata široj javnosti.

Što se zna o ovoj obitelji?

Poljski bračni par, Józef i Wiktoria Ulma, živio je u selu Markowa (to je selo smješteno na jugoistoku Poljske, nedaleko od današnje ukrajinske granice) sa svojom djecom. Józef i Wiktoria bili su poznati kao pobožni katolici, koji su uvijek željeli pomoći drugima.

Zašto su bili ubijeni?

Njemačka žandarmerija je 1942. izvršila raciju u mjestu Markowa, što je rezultiralo uhićenjem i deportacijom nekoliko židovskih obitelji koje su tamo živjele. Neki od njih – osam ljudi – spašeni su tako što su se sklonili kod obitelji Ulma. Bio je to čin hrabrosti, jer ih je zbog pomaganja Židovima njemačka policija (Ordnungspolizei) ubila dvije godine kasnije.

U ranim jutarnjim satima 24. ožujka 1944. kuća Ulminih je opkoljena. Cijelu obitelj, uključujući i djecu, nacisti su pogubili na licu mjesta. Józef i Wiktoria Ulma imali su šestero djece, a Wiktoria je čekala sedmo jer je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Zašto je ova beatifikacija specifična?

Beba će biti proglašena svetom kao i ostali članovi obitelji. Vijest je izazvala radost jer je ovo prvi put da je nerođeno dijete proglašeno blaženim. Ovom odlukom Crkva naglašava vrijednost svakog ljudskog života i služi kao dokaz predanosti Crkve promicanju kulture života.

Postulator obitelji Ulma, o. Witold Burda, rekao je da su suseljani nakon ubojstva obitelji pronašli u njihovoj obiteljskoj kući otvorenu Bibliju na odlomku o dobrom Samaritancu (odlomak je bio podvučen crvenom bojom). O. Burda je rekao da je obitelj bila poznata po svojoj snažnoj katoličkoj vjeri i po tome što su bili „spremni pomoći svakome tko im pokuca na vrata“.

Herojstvo obitelji odavno je poznato, a Yad Vashem uvrstio ih je 1995. na listu „Pravednika među narodima“. U Katoličkoj crkvi započet je 2003. proces beatifikacije ove obitelji, zajedno s još 122 Poljaka koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Obitelj Ulma bit će proglašena blaženom 10. rujna, na blagdan svetog Nikole Tolentinskog, zaštitnika svetih duša u Čistilištu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...