Ponedjeljak, 06. svibnja 2024.

Hvar: Održana tradicionalna cjelonoćna procesija „Za križen“

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak održana je tradicionalna cjelonoćna procesija na otoku Hvaru. Ova procesija predstavlja jedinstveni oblik pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara. Riječ je o tradiciji koja se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća, a od sudionika iziskuje i fizičku spremu – tijekom osam sati hoda pređe se dvadeset pet kilometara.

Ovaj oblik pobožnosti stanovnika otoka Hvara počinje svake godine nakon mise Večere Gospodnje, točno u dvadeset dva sata. Iz šest župnih crkava (u mjestima Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik i Svirče) kreće pokornička procesija koja se tijekom noći vrti u krug po otoku. Zanimljivo je da se tijekom noći šest procesija međusobno ne susreću – pažljivo je određeno kretanje svake procesije, a sudionici procesije iskazuju pobožnost u svakoj od crkava na putu.

Svaku procesiju predvodi domaći sin – križonoša, što je čast koja se određuje i po dvadeset godina unaprijed. Križonošu prati njegovu rodbina – pratitelji koji nose svijećnjake, a stanovništvo koje ih prati u procesiji pjeva stari napjev „Gospin plač“. Križonošu u svakoj crkvi na putu blagoslivlja lokalni župnik i ohrabruje ga. Zanimljivo je da lokalni župnici u svome ohrabrivanju križonoše istaknu ako je netko od pripadnika njegove obitelji nosio križ kao znak sjećanja na tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno.

Kao i svake godine, tako je i ove godine procesija „Za križen“ završila u sedam sati ujutro. U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji, koje su pripremile bratovštine na otoku Hvaru, križonoše su bili Miko Visković iz Jelse, Matej Mileta iz Pitava, Jakov Rubinić iz Vrisnika, Kristijan Rojnica iz Svirača, Andriano Antun Račić iz Vrbanja i Dare Keršić iz Vrboske.

Procesija „Za križen“ upisana je 2009. na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, a zadnjih godina sve veći broj hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva sudjeluju u procesiji „Za križen“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...