Subota, 20. travnja 2024.

Je li „Rosary Guy“ potaknuo javnu molitvu krunice u Hrvatskoj?

Hrvati su kao zajednica u Australiji poznati po brojnim kulturnim aktivnostima, a zadnjih tjedana sve se više piše o tome kako Hrvati u Australiji predvode javnu molitvu krunice. Jedan od inicijatora javne molitve krunice na koljenima ispred katedrale u Sydneyju bio je Ivica Kovač. Molitvena inicijativa hrvatske katoličke zajednice širi se diljem Australije, a mnogi govore o valu novopokrenute katoličke duhovne obnove.

Hrvati se mole ispred katedrale u Sydneyju, u Australiji.

Ivica Kovač, poznatiji kao „Rosary Guy“ (čovjek krunice), trenutno je voditelj Ureda za brak i obitelj nadbiskupije Sydney. Uz svoj posao, studira teologiju i otac je sedmero djece. Prije okretanja vjeri radio je dvadeset godina kao menadžer u jednoj kompaniji.

Ivica Kovač

Već spomenuti Ivica Kovač uključen je u razne aktivnosti Katoličke crkve s ciljem povratka Australije katoličkoj vjeri. Sve je započelo 2016. na Australskom katoličkom kongresu. Tada je mons. Julian Porteous, u to vrijeme pomoćni biskup Sydneyja, rekao Ivici Kovaču da anglosaksonski Australci više nisu u stanju štiti obitelj i vjeru te biti na prvoj liniji borbe za spas duša u Australiji. Mons. Porteous, sada nadbiskup Tasmanije, rekao je da prvu liniju borbe trebaju preuzeti Hrvati, Libanonci i drugi. Drugim riječima, samo oni mogu pomoći da se obnovi katolička vjera u Australiji.

Prije nekolika godina počeli su se pojavljivati prvi plodovi. Muške molitvene grupe u dva hrvatska katolička centra u Sydneyu, prvu molitvenu grupu potaknuo je Zoran Mihaljević, a drugu Ivica Kovač u župi Sv. Ante u Summer Hillu, započele su inicijative javnog očitovanja vjere procesijama, hodočašćima i javnim molitvama po ulicama i trgovima Sydneyja i Australije.

Hrvati iz Australije dugo su molitvama poticali da se slična inicijativa javnog očitovanja vjere dogodi i u Hrvatskoj. Krajem prošle godine započela je javna molitva krunice po gradskim trgovima u Hrvatskoj. Mnoge sudionike javne molitve krunice obradovala je činjenica da su na jednoj od prvih javnih muških molitvi krunice u Zagrebu sudjelovali Hrvati iz Australije, među kojima je bio Zoran Mihaljević – bliski suradnik Ivice Kovača.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...