Petak, 26. travnja 2024.

Poljska ne posustaje: Priprema se zakon zabrane “promjene spola“ za djecu

Institut za pravnu kulturu Ordo Iuris, utjecajni katolički think-tank (trust mozgova) sa sjedištem u Poljskoj, trenutno dovršava nacrt zakona koji bi, ako ga usvoji poljski parlament, ne samo zabranio operacije promjene spola za djecu — koje su trenutno dopuštene uz pristanak roditelja – nego bi svaki liječnik uključen u takvu operaciju bio podvrgnut trogodišnjoj zatvorskoj kazni.

Nacrt zakona potaknut je pričom o Łukaszu Sakowskom — homoseksualcu, novinaru i znanstvenom piscu — koji je rekao da je bio izmanipuliran od strane transseksualca da uzima dugotrajnu hormonsku terapiju tijekom tinejdžerskih godina, što je, kako kaže, izazvalo ozbiljna i trajna psihička i tjelesna oštećenja, uključujući razvoj uznapredovale osteoporoze, o čemu su izvijestile novine Rzeczpospolita.

Nakon kritika koje su lijevo-liberalni zastupnici uputili na prijedlog zakona, Jerzy Kwaśniewski, poljski odvjetnik koji je na čelu Ordo lurisa, branio je stav think tanka na društvenim mrežama. Na Twitteru je u objavi napisao sljedeće: „Vrijeme je da prestanemo sakatiti djecu. Vrijeme je da se zabrani kemijska kastracija djece. Dosta nam je dječjih tragedija koje su proizašle iz toga što su djeci isprani mozgovi zbog “roda“, a kada žele vratiti tijelo u prijašnje stanje bude prekasno jer su njihova tijela osakaćena i hormonska ravnoteža je poremećena”.

Rafal Dorosiński, direktor Centra za pravnu analizu Instituta Ordo Iuris, izvijestio je novinare da će nacrt zakona biti objavljen najkasnije u svibnju ili lipnju te je pozvao poljske stranke da ga podrže.

„Otvoreni smo za suradnju sa svim zainteresiranim zastupnicima u parlamentu i nadamo se da će postojati skupina spremna podnijeti nacrt za izglasavanje zakona“, rekao je Dorosiński.

Prijedlog zakona dolazi u vremenu kada je došlo do drastičnog porasta broja djece u Poljskoj kojoj je „dijagnosticirana“ transseksualnost i koja su upućena su na liječenje kako bi “promijenili“ svoj spol. U praksi to znači davanje hormonskih terapija (suprotnog spola) djetetu, nakon čega slijedi kirurško sakaćenje djeteta.

U međuvremenu, poljska liberalna stranka Nova ljevica predložila je da se tinejdžerima dopusti operacije promjene spola bez pristanka roditelja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...