Petak, 29. ožujka 2024.

Zagrebački nadbiskup Kutleša u propovijedi prigodom Dana državnosti naglasio važnost obitelji

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je na današnji dan, prigodom Dana državnosti, euharistijsko slavlje za našu domovinu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu.

U propovijedi je nadbiskup Kutleša naglasio da je današnji datum, 30. svibanj, trenutak da se s ponosom osvrnemo na žrtvu naših predaka kroz povijest u procesu stvaranja nezavisne države, koja se zbog duh kritizerstva i rušilačkog individualizma nalazi na povijesnoj prekretnici. Nadbiskup je naglasio da je potrebno da se u javni život vrate moralne vrijednosti i briga za opće dobro.

Nadalje, kao što je hrvatski narod 1990. izrazio neotuđivo pravo naroda na svoju domovinu, na svoj jezik, na svoju povijest i na svoje ime, tako se i danas mora stati u obranu „kršćanskih simbola u javnome životu; u zaštitu prirodnih i drugih bogatstava te svega što tvori naš nacionalni identitet”. Inače će doći, kako je nadbiskup rekao, „do razvodnjavanja značenja pojma braka, rastakanja obitelji i njezina zajedništva, obnavljanja starih sukoba i nesnošljivosti”.

Ako se naraštajima ne ostavi u baštinu „obitelji sa zdravim vrijednostima, koje njeguju osobne i društvene krjeposti, jasan duhovni i nacionalni identitet, vjeru i kulturu”, onda neće više niti biti Hrvatske. U konačnici država je takva kakve su obitelji, a za usporedbu nam može poslužiti tijelo koje je sastavljeno od udova. Potrebno je da, uz naš osobni trud na radu za dobrobit naše domovine, „molimo Boga da blagoslovi naš narod, Stepinčevim duhom”, i da poput njega zazivamo „zagovor Blažene Djevice Marije”!

Cijelu propovijed nadbiskupa Kutleše možete pročitati ovdje.

Ovom prilikom želimo svim Hrvatima i Hrvaticama sretan i blagoslovljen Dan državnosti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...