Subota, 27. travnja 2024.

Sveta Stolica i Vijetnam uspostavili diplomatske odnose

Gotovo pedeset godina (1975.) nakon što je vijetnamska komunistička vlast protjerala apostolskog delegata, diplomatski predstavnici Svete Stolice moći će se trajno vratiti u zemlju. Vlade Vijetnama i Sveta Stolica postigle su dogovor na kraju posjete vijetnamskog predsjednika Vo Van Thuonga Vatikanu, koji se tijekom posjete sastao s papom Franjom i državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Sporazum, koji omogućuje stalnu prisutnost predstavnika Svete Stolice u Hanoju, označava ogroman skok u diplomatskim odnosima i zaključuje pregovore koji su trajali godinama. U sporazumu stoji da su „obje strane izrazile veliko zadovoljstvo zbog značajnog napretka u odnosima između Vijetnama i Svete Stolice te zbog pozitivnog doprinosa vijetnamske katoličke zajednice“. Vijetnamska katolička zajednica imat će ulogu mosta između Vijetnama i Svete Stolice, a vjernike se poziva da budu „dobri katolici i građani“, oni koji doprinose razvoju nacije.

Da budu dobri katolici i građani

Izričito spominjanje „dobri katolici i građani” opsesija je komunističkih režima. Ova se formulacija već nekoliko puta pojavila u sukobima između Rima i Pekinga. Pitanje lojalnosti domovini nasuprot “stranim utjecajima” je jedna od najvažnijih stvari za Komunističku partiju Kine (KPK) i zbog toga se desetljećima progoni podzemna Crkva.

Sveta Stolica u casui Vietnamia (slučaju Vijetnam) treba pričekati sa slavljem, jer je „otvaranje stalnog predstavništva Svete Stolice“ bilo planirano i u Kini, ali vidimo kako Kina u posljednjim godinama poštuje sporazume potpisane sa Svetom Stolicom. Promotrimo samo slučaj imenovanja novog šangajskog biskupa, mons. Josepha Shena Bina, bez suglasnosti Svete Stolice. Kineski komunisti doveli su vatikanske diplomate i papu Franju pred svršen čin.

Međutim, ostaje neriješena, kao gordijski čvor, važna nejasnoća: kako biti dobar katolički građanin u komunističkoj zemlji (Vijetnamu ili Kini), čiji sustav ne podnosi drugačije mišljenje od službene marksističke bezbožničke ideologije i koji nastoji podjarmiti religioznost interesima države?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...