Subota, 04. svibnja 2024.

U Švedskoj otvoreno marijansko svetište posvećeno progonjenim kršćanima

Nadbiskup Stockholma, kardinal Anders Arborelius, presjedao je 22. srpnja obredom posvećenja ikone u Sirijsko-katoličkoj crkvi Svetih mučenika u Kisti, okrugu u sjevernom dijelu Stockholma. Tim činom posvećeno je prvo svetište u Švedskoj za progonjene kršćane u Africi, Aziji, na Bliskom Istoku i drugdje.

Posvećenje ikone Marije, Majke progonjenih kršćana, obilježeno je sirijsko-katoličkom liturgijom u kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika iz Sirije i Iraka. Crkva je bila premala da primi sve hodočasnike, a ovim činom je crkva Svetih mučenika, također poznata kao crkva Akalla, postala tek četvrto svetište na svijetu izričito namijenjeno molitvi za kršćane koji se suočavaju s aktivnim progonima diljem svijeta.

U propovijedi je mons. Arborelius naglasio kako često zapadni kršćani, koji se suočavaju s izazovima rastućeg sekularizma, zaboravljaju na progone i mučeništva kršćana diljem svijeta. Pozvao je bliskoistočne katolike u Švedskoj – zemlji za koju se vjeruje da je dom više od 120 000 bliskoistočnih kršćana – da se mole Mariji, Majci progonjenih kršćana, a na svjedočanstvo vjere pozvao je mlade katolike. Kardinal je zaključio svoju homiliju pozivom bliskoistočnim katolicima da se odupru sekularizmu.

Zbog Krista je ove godine, prema dostupnim podacima na internetskoj stranici Open Doors’, jedan od sedam kršćana u svijetu trpio progon, a u prvih šest mjeseci ubijeno je 5.600 kršćana. Možda bi se u Rimu umjesto Sinoda o sinodalnosti mogla održati Sinoda o progonu kršćana?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...