Nedjelja, 05. svibnja 2024.

Napulj: Krv sv. Januarija ponovno u tekućem stanju za svečev blagdan

Nekoliko tisuća vjernika okupilo se u napuljskoj katedrali na blagdan sv. Januarija, biskupa, mučenika i gradskog sveca zaštitnika. Vjernici već tradicionalno na blagdan sv. Januarija iščekuju hoće li relikvijar sa zgrušanom krvlju zaštitnika provrijeti i poprimiti tekuće stanje.

Na jutarnji misi napuljski nadbiskup predvodio je procesiju u kojoj je nosio relikvijar s krvlju mučenika, a okupljeni vjernici molili su se da krv provrije. Okupljenim vjernicima je radosnu vijest o tekućem stanju krvi sv. Januarija obznanio opat Vincenzo de Gregorio. Sreća je bila velika, jer stanovnici Napulja smatraju lošim znakom ako se zgrušana krv ne pretvori u tekuće stanje: to je nagovještaj rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe.

Što čudo jest, a što čudo nije

Napuljski nadbiskup Battaglia se u svojoj homiliji osvrnuo na ono što čudo jest i na ono što čudo nije. Rekao je „kako svake godine iz prve ruke vidimo svjedočanstvo čovjeka koji je velikodušno dao svoj život za Evanđelje, do posljednjeg daha, do posljednje kapi krvi“. Život sv. Januarija uistinu predstavlja svjedočanstvo koje je živo, aktualno i sposobno progovoriti srcu svakog vjernika, potičući ga na veću dosljednosti, veću hrabrost i na život prožet dijeljenjem.

Mons. Battaglia je u zaključku svoje homilije rekao kako ga krv sv. Januarija tjera na razmišljanje o nepravednom krvoproliću koje se događa svaki dan „kad god je osoba ranjena, ponižena, kad se ne poštuje njezino dostojanstvo”.

Po završetku sv. mise relikvijar s krvlju sv. Januarija ostao je izložen za štovanje u napuljskoj katedrali u znak zahvalnosti za čudo. Zanimljivo je spomenuti kako se čudo s krvlju sv. Januarija događa triput godišnje: na blagdan prijenosa svečevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...