Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Kardinal Müller gostovao na konferenciji u Zagrebu

Tema Druge međunarodne konferencije bila je „Stojte čvrsto u vjeri“ u organizaciji Apologetske udruge „Blaženi Ivan Merz“. Konferencija je održana na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog, u hotelu Antunović u Zagrebu.

Plenarno (uvodno) izlaganje na temu „Zašto nas Božja istina oslobađa” održao je bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller. U izlaganju je sudionicima konferencije predstavio razliku između kršćanstva (monoteizma) i politeizma, objašnjavajući kako je kršćanstvo promijenilo svijet, ali i upozorio na krizu koja se trenutačno događa u Katoličkoj crkvi zbog preispitivanja moralnog nauka. Nakon izlaganja kardinala Müllera uslijedio je zasluženi pljesak, a sudionici su postavljali pitanja.

Odgovarajući na pitanja sudionika, kardinal Müller je, među ostalim, naglasio: „Istina, polog vjere, Kristov nauk i nauk apostola vrijedi za sve. Ali ako se određeno političko stajalište postavi kao glavni kriterij, tada se – da tako kažemo – unutar Crkve vrši pritisak, što se već dogodilo mnogo puta u povijesti, primjerice kod arijanizma, pelagijanizma ili donatista koji su uvijek bili vrlo nasilni u Crkvi, primjerice, prema sv. Atanaziju ili sv. Augustinu. Podmukla stvar u vezi s tim je da se katolička vjera doživljava kao jedno od više jednakovrijednih mišljenja, ali Katolička Crkva nije zbirka bilo kakvih mišljenja i ideja i projekata. Katolička Crkva temelji se na objavljenoj Božjoj istini i kriterij mora biti sigurnost u tu objavljenu istinu”.

Nakon predavanja kardinala Müllera, uslijedilo je predavanje umirovljenog švicarskog biskupa Mariana Elegantija o odnosu istine, uvjerenja i tolerancije. Govorio je o važnosti misionarskog poslanja svakog kršćanina i što je cilj socijalnih katoličkih institucija – cilj nije samo pomoći korisnicima, nego im navijestiti Isusa Krista. Osim predavanja švicarskog biskupa Elegantija, vatreno predavanje protiv modernizma održao je predsjednik Apologetske udruge Ivan Poljaković. Želio je, kako je rekao sudionicima, ovom konferencijom pružiti vjernicima priliku za promišljanje o stanju Crkve. U odgovoru na pitanje jednog od sudionika rekao je kako konferencija predstavlja  „poziv na obraćenje“.

Nakon završetka izlaganja održan je okrugli stol na temu „Kako ostati čvrst u vjeri u vremenu konfuzije?”, a jedan od sudionika okruglog stola bio je poznati kolumnist Matija Štahan. U večernjim satima, nakon mogućnosti za ispovijed, održana je sv. misa koju je predvodio biskup Eleganti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...