Petak, 03. svibnja 2024.

Devet svetaca koji su donijeli kršćanstvo u Etiopiju

Devet misionara donijelo je kršćanstvo u Etiopiju, a dolazili su iz različitih pokrajina Bizantskog Carstva, uključujući Siriju, Ciliciju, Kapadociju i Rim. Njihovo podrijetlo odražavalo je vjersku i kulturnu raznolikost carstva (i Crkve) u to vrijeme.

U burnom razdoblju nakon Kalcedonskog sabora 451. godine, koji je podijelio kršćanski svijet oko Kristove dvije naravi – pravi Bog i pravi čovjek, skupina od devet misionara, poznatih pod zajedničkim imenom Devet svetaca, uputila se u Etiopiju. Njihov dolazak označio je ključni trenutak u povijesti zemlje, jer su odigrali važnu ulogu u uspostavljanju i učvršćivanju kršćanstva kao dominantne religije u Etiopiji.

Po dolasku u Etiopiju, Devet svetaca suočili su se sa zemljom uronjenom u poganska vjerovanja. Unatoč izazovima, ustrajali su, osnivajući crkve i samostane diljem zemlje. Preveli su Bibliju na lokalni jezik ge’ez, koji će postati liturgijski jezik Etiopske Crkve, čineći kršćanstvo dostupnijim.

Svaki od svetaca doprinio je svojom snagom misiji uspostavljanja kršćanstva, a donosimo njihove misionarske priče.

Abba Aftse osnovao je samostan u Yehi, centar učenja i duhovnog vodstva. Abba Alef odvažio se otići na sjever Etiopije i stigao je do Bi’ise, gdje je osnovao samostan i upoznao lokalno stanovništvo s kršćanstvom.

Abba Garima, vješti kovač, zaslužan je za izgradnju samostana Abba Garima, poznatog po svojim drevnim spisima. Abba Guba, liječnik, osnovao je samostan u Madari da bi pružio medicinsku skrb i duhovnu utjehu zajednici.

Abba Aragawi, gorljivi asketa, popeo se i živio na vrhu planine Debre Damoa, koju je lokalno stanovništvo štovalo. Osnovao je samostan na planini i postao poznat po svojoj pobožnosti i izoliranosti od svijeta.

Abba Liqanos, stručnjak za liturgijske napjeve, skladao je pjesme i molitve koje i danas nastavljaju obogaćivati tradiciju Etiopske Crkve. Abba Pantelewon, vješti egzorcist, zaslužan je za istjerivanje zlih duhova i donošenje mira u nemirne pokrajine Etiopije.

Abba Tsahma, pobožni učenjak, posvetio je svoj život proučavanju Biblije i promicanju kršćanskog obrazovanja. Abba Yem’ata, karizmatični propovjednik, mnogo je putovao šireći Evanđelje i osnivajući zajednice u udaljenim područjima.

Naslijeđe Devet svetaca duboko je isprepleteno s poviješću Etiopije i njezine kršćanske vjere. Njihova nepokolebljiva predanost, misionarski žar i doprinos etiopskoj kulturi priskrbili su im mjesto poštovanja i divljenja među etiopskim narodom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...