Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Irska: Zbog manjka svećenika sprovode će voditi laici

Manjak katoličkih svećenika u Irskoj doveo je do uvođenja novih praksi.

Biskupija Clogher odlučila je povjeriti vođenje sprovoda laicima, što su do sada tradicionalno obavljali svećenici. ‘Očekuje se’ da će ovaj potez, koji je pokrenuo biskup Larry Duffy, pomoći u smanjenju opterećenja preopterećenih irskih svećenika. Biskup Duffy nazvao je ovaj potez „jačanjem predanosti lokalne župe u praćenju ljudi u teškim i osjetljivim trenutcima“.

Biskup Duffy se u pastoralnom pismu osvrnuo da je već bilo zahtjeva iz mnogih župa unutar biskupije za sudjelovanje u misiji, napominjući da će buduće laike službenike imenovati njihova župa. Laici bi trebali predvoditi obred dočeka lijesa s tijelom u crkvu te obred na groblju.

Prva skupina od 40 laika prošla je formaciji u biskupiji Clogher, gdje će voditi sprovodne službe u 12 župa. Sljedeća skupina službenika laika mogla bi započeti obuku već u proljeće 2024.

Biskup Donal McKeown, upravitelj biskupije Derry, upozorio je da sprovodne mise prije sprovoda uskoro više neće biti norma u Irskoj, što dodatno potvrđuje nedostatak svećenika u gotovo svim irskim župama.

U cijeloj zemlji djeluje samo oko 2 100 svećenika, od kojih će 25% (547) u narednih 15 godina biti umirovljeno. Međutim, nije problem samo starosna struktura klera, veći je problem sve manji broj duhovnih zvanja – biskupija Clogher ima samo jednog bogoslova koji bi mogao biti zaređen za svećenika u sljedećih sedam godina.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...