Nedjelja, 28. travnja 2024.

Istanbul: Naoružani napadači ubili jednu osobu tijekom nedjeljne sv. mise

U jutarnjim satima dvojica maskiranih napadača napala su okupljene vjernike u crkvi sv. Marije (tal. Santa Maria) u Istanbulu, pretvorivši sv. misu u poprište terora. U svom pohodu ubili su, prema dostupnim informacijama, jednu osobu. Pucnjava se dogodila tijekom nedjeljne mise oko 11:40 po lokalnom vremenu. Motiv napada nije poznat, a policija još uvijek traga za osumnjičenima.

Apostolski vikar u Istanbulu, biskup Massimiliano  Palinuro, u razgovoru za vatikanske medije osvrnuo se na pucnjavu koja se dogodila tijekom sv. mise u crkvi sv. Marije. Kratko nakon prinosa darova, u trenutku pjevanja pohvalne pjesme „Svet” (lat. Sanctus), dvojica napadača ušla su u crkvu, ispalivši nekoliko hitaca u zrak. „I onda je uslijedila reakcija jednog vjernika, koji je imao hrabrosti prosvjedovati protiv toga”, rekao je biskup Palinuro i dodao: „Oni su odgovorili ubojstvom te osobe”.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya osudio je podli napad i rekao da je istraga pokrenuta. Oglasio se i istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu koji je osudio napad u objavi na društvenoj mreži X: „Nikada nećemo popustiti onima koji pokušavaju narušiti naše jedinstvo i mir napadajući mjesta vjere u našem gradu”.

Papa Franjo je tijekom današnjeg angelusa izrazio svoju podršku i „blizinu zajednici vjernika u crkvi sv. Marije“, a predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdoğan, pozvao je u posjet upravitelja crkve sv. Marije i guvernera četvrti Sariyer, gdje se crkva nalazi, da bi im izrazio sućut.

Napad na kršćane dogodio se niti mjesec dana nakon što je turska obavještajna služba uhitila 32 osumnjičenika, navodno povezanih s ISIS-om, optuženih za planiranje napada na crkve, sinagoge i iračko veleposlanstvo, a mnogi vjeruju da je jedan od planiranih napada trebao biti i na crkvu sv. Marije.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...