Nedjelja, 28. travnja 2024.

Uskoro u kinima film o sv. Francesci Cabrini, novo djelo redatelja filma „Zvuk slobode“

Redatelja popularnog film „Zvuk slobode” (eng. „Sound of Freedom“), Alejandro Monteverde, nije stao s poslom nakon svjetski uspješnog filma, nego je odlučio gledatelje diljem svijeta upoznati sa životnom pričom sv. Francesce Cabrini u novom filmu „Cabrini“.

Biografski film o jednoj od najutjecajnijih žena u Katoličkoj crkvi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće premijerno će se prikazivati u američkim kinima 8. ožujka, a isti mjesec dolazi u hrvatska kina, točnije u CineStar. Na mrežnoj stranici IMDb iskazan je velik interes za ovaj film, tako da je već sada među 350 najpopularnijih filmova na tražilici!

Tko je sv. Francesca Cabrini?

U talijanskoj pokrajini Lombardiji rođena je 1850. Francesca Cabrini, najmlađa od trinaestero djece. U tinejdžerskoj dobi odlučila je svoj život posvetiti Kristu, a 1877. postala je časna sestra uzevši redovničko ime Francesca Xavier Cabrini.

Kada je 1880. osnovala Sestre misionarke Presvetog Srca Isusova, rekla je papi Lavu XIII. da želi otputovati s malom grupom sestara u Aziju, ali ju je papa odlučio poslati velikoj talijanskoj zajednici u Sjedinjene Američke Države. Naime, prema službenim statistikama u razdoblju od 1876. do 1914. oko 14 milijuna Talijana napustilo je rodnu grudu i u potrazi za kruhom odselilo u Ameriku.

Sv. Francisca se u proljeće 1889. iskrcala u New Yorku i ubrzo postaje poznata kao ‘majka’ talijanskih iseljenika. Tamo je bez predaha osnivala bolnice, škole, ubožnice i pomagala ljudima u potrebi. Kad je 22. prosinca 1917. u jeku Prvog svjetskog rata umrla u Chicagu, daleko od rodne grude, njezina je družba brojila već 2 000 sestara u 70 kuća.

Franciska Cabrini je prva državljanka Sjedinjenih Američkih Država koja je proglašena svetom. Uzvisio ju je na čast oltara, samo 28 godina nakon smrti, papa Pio XII., a nedugo zatim proglašena je zaštitnicom migranata.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...