Subota, 27. travnja 2024.

Postoji li samo jedna istinita i prava religija?

Vlč. Eduardo Hayen Cuarón, glavni urednik tjednika „Presencia“ u meksičkoj biskupiji Ciudad Juárez, nedavno je odgovorio na pitanje jesu li sve religije jednake, dobre i istinite.

Jedan od pratitelja uputio mu je na društvenoj mreži „X“ pitanje: „Ja sam osoba otvorenog uma i vjerujem da su sve religije jednake; sve su one poput rijeka koje se na ovaj ili onaj način ulijevaju u more. Sve dok religije vode čovjeka da čini dobro, svaka religija je dobra i istinita, zar ne?”.

Vlč. Cuarón je na pitanje pratitelja dao sljedeći odgovor:

„Dobro je imati otvoren um u pokušaju uočavanju svega što je dobro u religijama. Bez sumnje, muslimani su vrlo pažljivi u molitvi i postu; budisti također u umrtvljenju tijela, a Jehovini svjedoci ustrajno promiču svoj časopis kucajući na vrata.

Ali prosuđivanje religije prema nekim dobrim elementima koje ona možda ima nije valjan kriterij za utvrđivanje istinitosti te religije. Nisu sve religije istinite.

Ako tvrdimo da postoji samo jedan Bog, onda postoji samo jedna božanska istina, i stoga je jedna religija prava. Zato budite oprezni u otvorenosti uma, jer bi na kraju mogli ostati u zastrašujućoj duhovnoj zbunjenosti. Chesterton je jednom prilikom rekao: ‘Imati otvoreni um je kao imati otvorena usta: to nije cilj, već sredstvo’“.

Svećenik je također rekao da je u jednom trenutku života i on povjerovao u priču da svaka religija ‘vodi do Boga’, a zatim je dodao: „Mnoge religije uče stvari suprotne onima drugih religija, nisu sve istinite. Nemojte se zbuniti. Postoji samo jedan Bog, samo je jedna religija prava“.

Koja religija je istinska religija?

Katolička crkva naučava da svaki čovjek mora svojevoljno prihvatiti Krista kao Spasitelja i dužnost svakog kršćanina je poticanje u čovjeku ljubavi prema istini i dobru.

U Katekizmu Katoličke crkve u br. 2105 u vezi ovoga stoji sljedeće: „Dužnost iskazivati Bogu pravo štovanje tiče se čovjeka uzetog pojedinačno i društveno. To je ‘tradicionalno katoličko naučavanje o moralnoj dužnosti pojedinaca i društava prema pravoj religiji i jedinoj Kristovoj Crkvi’“.

U Katekizmu se nadalje navodi: „Društvena je dužnost kršćana da u svakom čovjeku poštuju i bude ljubav prema istini i dobru. Od njih traži da bližnje upoznaju s bogoštovljem ‘jedine prave religije koja postoji u katoličkoj i apostolskoj Crkvi’“.

„Kršćani su pozvani da budu svjetlo svijeta. Crkva tako očituje kraljevsku vlast Kristovu nad svim stvorenim, a napose nad ljudskim društvima“, zaključuje se u Katekizmu kada se objašnjava zašto je kršćanstvo jedina istinska religija.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...