Subota, 27. travnja 2024.

Što je post, a što nemrs?

Pojmove „post” i „nemrs” dobro je pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso. Crkva propisuje da se vjernici od 14. godine života uzdržavaju od uzimanja mesa i mesnih proizvoda svih petaka u godini, a ta se „preporuka može zamijeniti različitim drugim djelima odricanja ili dobrim djelima prema bližnjima“.

Crkvena disciplina odredila je post obvezatnim za sve katolike od navršene 18. do započete 60. godine života na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Ali u ova dva dana nije određen samo strogi post (Pepelnica i Veliki Petak), nego, zajedno, i post i nemrs! Što znači sljedeće: vjernici u te dane jedu samo jedan puni obrok i ne jedu meso.

Veliki Petak predstavlja dan kada se prisjećamo Kristove muke i smrti na Križu, dana kada je za grijehe čovječanstva Sin Božji dao život. Ovaj dan, Veliki Petak, treba biti vrijeme kada odricanjem od hrane snažimo svoj volju i zahvaljujemo Gospodinu za dar koji nam je dao – Crkvu.

I nije se loše podsjetiti na što trebamo paziti kada postimo: „I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti“ (Mt 6, 16 – 18).

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...