Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Kardinal Parolin: Vatikan ponovno želi produljiti sporazum s Kinom

Sveta Stolica ove jeseni namjerava obnoviti sporazum s Kinom o imenovanju biskupa, odgovorio je kardinal Pietro Parolin na upit LifeSiteNewsa.

Odgovarajući na pitanje LifeSiteNewsa, vatikanski državni tajnik rekao je da se Sveta Stolica nada obnovi sporazuma s Kinom. „O ovoj temi vodimo i dijalog s našim kineskim sugovornicima“, rekao je najbliži suradnik Svetoga Oca. Može se očekivati ​​da će se to dogoditi treći put u rujnu ili listopadu ove godine. Prema implicitnom sporazumu, Vatikan priznaje Crkvu u Kini koju je odobrila država i dopušta Komunističkoj partiji Kine (KPK) da imenuje biskupe. Papa zadržava pravo veta, iako KPK u praksi kontrolira nominacije.

U srpnju 2023. kardinal Parolin branio je tajnu prirodu sporazuma, prvi put sklopljenog 2018., navodeći da je „tekst povjerljiv jer još nije konačno odobren“. Istaknuo je kako ona pretpostavlja načelo konsenzusa o biskupima, a sklopljena je zahvaljujući povjerenju u mudrost i dobru volju svih. Državni tajnik Svete Stolice branio je sporazum kao nužno sredstvo dijaloga s komunističkim vlastima u Kini u sklopu svojih komentara prošlog srpnja.

U pismu kineskim katolicima iz 2018. o sporazumu, papa Franjo ga je opisao kao otvaranje  „novog poglavlja za Katoličku Crkvu u Kini“. Međutim, katolički kler, zagovornici slobode i kineski stručnjaci uvelike kritiziraju dogovor. Umirovljeni hongkonški biskup kardinal Joseph Zen Ze-kiun nazvao je to  „nevjerojatnom izdajom“. Kineske komunističke vlasti nastavljaju progon katolika koji se nisu priključili strukturama tzv. „Domoljubne crkve“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...