Petak, 19. travnja 2024.

Predsjednik Poljske usred pandemije zamolio Gospu za zaštitu

Predsjednik Poljske Andrzej Duda molio je za završetak pandemije koronovirusa pred poznatom ikonom Gospe od Częstochowe (Čenstohove), najvećeg marijanskog svetišta u Poljskoj.

S obzirom na to da virus iz Wuhana i dalje hara Poljskom i cijelim svijetom, Duda je u Jasnoj Gori zamolio Gospu za svoju zemlju i Poljake raspršene diljem svijeta.

U Gospinoj kapeli predsjednik je molio s, među ostalim, predstojnikom svojega Ureda Adamom Kwiatkowskim, a cijelo je izaslanstvo poštivalo zdravstvene mjere o boravka više osoba na jednom mjestu.

Za vrijeme obreda pjevale su se Trisagionske molitve koje se tradicionalno pjevaju tijekom Velikog trodnevlja, kojima se moli Boga da se smiluje pokajnicima i izbavi vjernike iz raznih nevolja, uključujući ”glad, požar, rat i onu iz zraka”.

Na kraju obreda, Duda je uručio prigodnu krunicu s perlama od oniksa i poljskim jantarnim križem poglavaru pavlinskog reda koji ju je, potom, prinio na oltar. Naposljetku je predsjednik molio nekoliko trenutaka u tišini.

Dvadesetjednominutni obred prenosio se uživo preko tv-ekrana.

Dudin posjet dogodio se nakon što su Poljaci od njega peticijom zatražili da apelira na vladu da se smanje ograničenja u crkvama, uključujući  i broj župljana koji smije boraviti u crkvi u bilo koje doba, što su doživljavali kao diskriminaciju.

Potpisnici peticije tražili su da polovica svih mjesta u crkvama smije biti zauzeta za vrijeme obreda Vazmenog trodnevlja, što su isti propisi kakve je vlada propisala i za javni prijevoz. Također su naglasili da su u prisustvovanju u svetoj pričesti, na križnim putevima, Gospinom plaču, pokorničkoj krunici i obredima trodnevlja, čak i u prostranim crkvenim prostorima, prisiljeni na strože mjere od onih u veletrgovinama.

U isto vrijeme, poljski ministar zdravstva izvijestio je 26. ožujka da je, nakon što je otkriveno još 58 slučajeva, broj zaraženih koronavirusom u Poljskoj narastao na 1221, a utvrđena je i smrt dviju osoba: 78-godišnjaka i 84-godišnjakinje iz Varšave koji su oboje podlegli simptomima te bolesti.

Budući da je Jasna Gora poznata po čudesnim ozdravljenjima, zaziv predsjednika Dude na tom mjestu, znakovit je.

Crna Gospa

Središnja figura Jasne Gore je drevna ikona Gospe od Čenstohove, poznate i kao Crna Gospa koja se u Poljskoj posebno štuje. Marijino lice je zatamnjeno, nakon što je na čudesan način preživjelo požare nadirućih vojski i dima zavjetnih svijeća. Desna strana njezina lica ima ogrebotinu za koju se vjeruje da joj je nanio švedski protestantski vojnik nakon što je, navodno, počeo krvariti.

Slika ima dugu povijest. Drži se da ju je naslikao sv. Luka na stolu od cedrovine koji je načinio sv. Josip, dok drugi smatraju da ju je naslikao na dijelu stola s Posljednje večere. Sveta Helena (Križarica) pronašla je ikonu kada se nalazila u Jeruzalemu dok je tragala za Kristovim križem 324. godine. Ona ju je dala svojem sinu caru Konstantinu Velikom. Kada su Konstantinopol (Istanbul) napali Arapi Saraceni, puk se molio Mariji i grad je bio spašen. Od tada je započela velika pobožnost prema Djevici Mariji na toj slici.

Slika je naposljetku pronašla svoj put do Poljske 1382. i svetišta na Jasnoj Gori kojem ju je poklonio poljski princ Vladislav. Poljaci, ali i ljudi iz cijelog svijeta, ondje dolaze odati počast Mariji kao majci Božjoj, zaštitnici i zagovornici Poljske.

Predsjednikova gesta molitve Mariji za nadu i izliječenje, nastavak je prakse dosadašnjih vođa iz redova poljskog naroda. Primjerice, papa Ivan Pavao II. zaiskao je od Gospe Čenstohovske zaštitu 1980. kada su se Poljaci borili protiv komunističke diktature.

Izvor: ChurchMilitant

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...