Petak, 19. travnja 2024.

Stižu li cjepiva protiv COVID-19 koja ne sadrže stanice pobačene djece?

Jedne novine iz Južne Karoline nedavno su objavile članak pod naslovom: „Tko odbija cjepivo protiv COVID-a u Južnoj Karolini – i zašto? Evo što smo otkrili.” Trojica novinara navode brojne razloge: nepovjerenje u vlast, stav „dovoljno sam zdrav”, čekanje još malo dok drugi ne isprobaju neispitanu tehnologiju i oprezan stav prema novom proizvodu na tržištu. No, nisu spomenuli moralne primjedbe.

U Katoličkoj Crkvi vlada podijeljeno mišljenje o moralnosti cjepiva koja su trenutačno u upotrebi. Mnogi katolički učenjaci i moralni etičari, uključujući i vodeće ličnosti poput profesora Roberta Georgea, izjavili su da je povezanost Pfizerova i Modernina cjepiva s pobačajem toliko malena, da su ona prihvatljiva. No, neki katolici, kao što je biskup Athanasius Schneider, odbijaju ovaj argument i uvjeravaju da je nemoralno uzeti cjepiva okaljana pobačajem. Drugi katolici uvjeravaju da je možda moralno dopustivo primiti ova cjepiva, ali da bi bilo veće proročko svjedočanstvo odbiti ih te pričekati u potpunosti etičke alternative. No, čak i katolici koji vjeruju da je moralno prihvatljivo primiti cjepiva koja su trenutačno u opticaju, priznaju da bi opcija s cjepivima koja su potpuno čista od stanica pobačene djece, bila idealna.

Kakvo je, dakle, stanje, s ovim etičkim alternativnim cjepivima? Tri su mogućnosti koje se u tvrtkama Inovio, Sanofi i Novavax, trenutno razvijaju.

U Inoviju tvrde da su „sastavili globalnu koaliciju suradnika, partnera i ulagača” da bi razvili i ispitali njihova kandidata za cjepivo, INO-4800. Popis njihovih suradnika uključuje Sveučilište u Teksasu, Sveučilište u Pennsylvaniji, Institut Wistar, Sveučilište Laval u Quebecu (Kanada), kao i Sveučilište Fudan u Shanghaiju (Kina). U izvješćima navode da su primili novčana sredstva od orgnizacije Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI, Koalicija za inovacije u epidemijskoj pripravnosti), Zaklade Billa i Melinde Gates, kao i od Ministarstva obrane SAD-a te su obavili klinička ispitivanja u Južnoj Koreji i Kini. Počeli su s drugom fazom ispitivanja u studenom 2020. godine i, sudeći prema njihovoj internetskoj stranici, čekaju „smjernice nadležnih nadzornih tijela te vanjsko financiranje” za „proizvodnju cjepiva i daljnji rast”. Točan datum nije naveden.

Cjepivo koje je, čini se, više napredovalo u procesu razvoja, cjepivo je tvrtke Sanofi i njihova partnera GlaxoSmithKlinea (GSK). Časopis Forbes izvijestio je da je „zajednički pothvat Sanofija i GSK-a suočen s izazovima te da njihov program znatno zaostaje za ranim predviđanjima”. No, Sanofi-GSK su, 17. svibnja, objavili „rezultate druge faze ispitivanja njihova kandidata za rekombinantno cjepivo protiv COVID-19 koji pokazuju snažne imunitetne odgovore kod odraslih u svim dobnim skupinama. Početak treće, ključne, faze ispitivanja na globalnoj razini, očekuje se idućih tjedana”.

Sanofijeva internetska stranica pokazuje da je njihovo dodatno cjepivo na bazi rekombinantnih proteina trenutačno u „novoj drugoj fazi”. Sanofi se također udružio s tvrtkom Translate Bio da bi razvili drugačije cjepivo protiv virusa COVID-19 – cjepivo na bazi mRNA – koje je još uvijek između prve i druge fazw ispitivanja, započete 12. ožujka.

U operaciji pod nazivom „brzina Warp”, američka je vlada odobrila Sanofiju iznos od 300 milijuna dolara za početak razvoja cjepiva protiv COVID-a te je unaprijed naručila 100 milijuna doza koje su trebale biti dostavljene u 2020. godini, uz mogućnost kupnje još 500 milijuna ove godine. Američka je administracija, također, sklopila sporazum s Novavaxom „u vrijednosti od 1,6 milijardi USD za završetak razvoja, ispitivanje i proizvodnju 300 milijuna doza njihova cjepiva”.

U travnju, portal WebMD objavio je da bi „Novavaxovo cjepivo moglo biti iduće koje će biti odobreno”. Prije nekoliko tjedana, portal Politico nazvao je Novavaxovo cjepivo „cjepivom protiv koronavirusa koje najviše obećava, a da za njega nikad niste čuli”. U članku je istaknuto da Novavax nikad nije izbacio proizvod na tržište, ali i da bi mogao biti neočekivani pobjednik među kandidatima za povećanje zaliha u SAD-u i šire.

No, 11. svibnja, New York Times izvijestio je da Novavaxovo „cjepivo s visokom stopom zaštite neće biti odobreno u SAD-u i Velikoj Britaniji najranije do srpnja te da proizvodnja neće doseći vrhunac do kraja godine. Izvršni direktor Novavaxa, Stanley C. Erck, rekao je da su „prebrodili skoro sve veće izazove te da se jasno može vidjeti svjetlo na kraju tunela”. To nije bilo dovoljno dobro za Wall Street: Novavaxove dionice pale su za 17% nakon što je ova izjava objavljena.

Dvadeset drugog svibnja, dionice su vratile dio izgubljenog kad je Novavax objavio da su „potpisali memorandum o razumijevanju kako bi ‘istražili razvoj aktivnosti s COVID cjepivom u Južnoj Koreji’”.  Novavax već surađuje s tvrtkom SK Bioscience u stavljanju cjepiva NVX Cov-2373 na južnokorejsko tržište, nakon što ga odobre, kao i s njihovom kombinacijom cjepiva protiv COVID-a i gripe.

Novavaxovo cjepivo, 96% učinkovito protiv izvornog koronavirusa u globalnoj drugoj fazi ispitivanja, je, kao što se čini, učinkovito i protiv novih sojeva. „Preliminarna analiza podataka iz treće faze njihovih ispitivanja u Velikoj Britaniji pokazala je da je cjepivo 89.3% učinkovito te da pruža zaštitu i protiv britanskog soja (B.1.1.7.). Tvrtka je također objavila i da je cjepivo 60% učinkovito u drugoj „b“ fazi ispitivanja u Južnoj Africi te da uključuje i zaštitu od južnoafričkog soja (B.1.351.2.).”

Doduše, postoji zabrinutost da će se do Novavaxova cjepiva, ako ga američka Agencija za hranu i lijekove odobri za izvanrednu upotrebu, teško moći doći u SAD-u zato što će se izvoziti u inozemstvo. Osim fokusiranja na Južnu Koreju, kao što je tvrtka iz Marylanda najavila, novinski list Observer izvjestio je da je „predsjednik Joe Biden natuknuo da bi Novavaxovo cjepivo protiv COVID-a moglo biti idući koje će dobiti odobrenje za izvanrednu upotrebu u SAD-u te će ga se dijeliti zemljama u potrebi. Novavaxovo cjepivo protiv COVID- jeftinije a je i lakše se skladišti od mRNA cjepiva koje su proizveli Moderna i Pfizer/BioNTech. To je upravo ono što svijetu sada treba, budući da je puštanje na tržište cjenovno prihvatljivih cjepiva koja su proizveli AstraZeneca i Johnson&Johnson, trenutno zastalo zbog sigurnosnih pitanja.

Također, to bi moglo biti upravo ono što je potrebno i američkim katolicima, koji imaju etičkih razloga imaju dvojbe u vezi postojećih cjepiva.

Izvor: www.crisismagazine.com

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...