Petak, 29. ožujka 2024.

Dugine obitelji protiv Vigilare – ukinuta presuda zbog pristranosti sutkinje, ponovno suđenje pred novim sudcem

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu u predmetu „Dugine obitelji protiv Vigilare“ te je zbog „bitne povrede odredaba parničnog postupka“ i zbog „mogućnosti povrede prava na pošteno suđenje“, vratio predmet na ponovno suđenje pred novim sudcem.

Nakon presude Županijskog suda u Zagrebu od 8.1.2021. kojom je nepravomoćeno utvrđeno da je Vigilare „diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao LGBTIQ osobe i njihove obitelji“, udruga je podnijela žalbu koja je, nakon iznošenja dokaza o pristranosti sutkinje, proglašena osnovanom.

Vigilare je iznio brojne dokaze koji pokazuju da se sutkinja Sandra Artuković Kunšt u svojem javnom djelovanju nesporno i snažno svrstala na stranu lgbt ideologije koju promiče udruga Dugine obitelji.

Tome u prilog istaknuto je da je dotična sutkinja:

  • sudjelovala na lgbt konferenciji u Bruxellesu 2014., kada je kritizirala održani referendum o braku te je, između ostalog, izjavila „da se definicija braka na silu ugurala u Ustav…“;
  • kao bivša zamjenica ministra pravosuđa (Orsata Miljenića) sudjelovala na homoseksualnoj paradi u Amsterdamu 2012.;
  • sudjelovala na paradi u Zagrebu i Splitu 2014. čime je javno iskazala podršku tim događajima;
  • svoju ideološku pristranost pokazala, među ostalim, i u intervjuu Jutarnjem listu od 5. 8. 2013. u kojem je navela: „Anarhizam je uvijek bio moje političko opredjeljenje. Ne znam koliko je sad dobro reći (smijeh). Anarhizam i feminizam me obilježavaju.“.

Prema Zakonu o parničnom postupku, sudac ne može obavljati svoju sudačku dužnost ako postoje okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristranost (čl. 71).

Vigilare vjeruje da će se u ponovnom suđenju poštivati zakonske odredbe i pravo na pošteno suđenje, kao jedno od osnovnih stečevina pravne države, te će učiniti sve da obrani neka od osnovnih prava čovjeka – pravo na slobodu govora i slobodu vjeroispovijesti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...