Subota, 20. travnja 2024.

Poljska prima ukrajinske izbjeglice, a Bruxelles joj želi uvesti sankcije

Poznati su sada već višegodišnji sporovi Poljske i Mađarske te Bruxellesa. EU birokrati optužuju Varšavu i Budimpeštu za kršenje prava EU-a.

U slučaju Poljske radi se o reformi sudstva i zabrani abortusa, dok Mađarska jako smeta jer zabranjuje širenje homoseksualne propagande.

Zbog stavova koji nisu usklađeni s bruxelleskom agendom ovim dvjema državama suspendiraju se i sredstva iz fonda za oporavak.

Intencije su jasne: oni koji će sutra kritizirati tzv. LGBT agende uskratit će im se sredstva iz zajedničkih fondova s obzirom na to da su LGBT vrijednosti „temeljne vrijednosti Europske unije“.

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovela je do velike izbjegličke krize. Poljska je u dva tjedna primila oko 1,4 milijuna izbjeglica što stvara velike ekonomske troškove.

Kako se EU zahvalila Poljskoj?

Tako što je danas, kako je izvijestio Visegrád 24, Europski parlament donio rezoluciju kojom se zahtijeva da Europska komisija uvede hitne ekonomske sankcije protiv Poljske i Mađarske.

Ni u situaciji kad je potrebna solidarnost država EU-a Bruxelles ne odustaje od svojih ideoloških agendi. Štoviše, budući da je i Rusija vrlo kritična prema gender ideologijama, nije isključeno kako će se uskoro svaka kritika LGBT agende proglašavati izrazom putinofilstva.

Ekonomska kriza, migrantska kriza, brexit, korona-kriza i sada ratna kriza pokazuju kako je EU vrlo loš krizni manager i kako ni u situacijama egzistencijalne prijetnje ne odustaje od obračuna s „nepoćudnim“ državama.

Što ovakva autistična politika znači za budućnost Europske unije – nije odveć teško zaključiti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...