Četvrtak, 28. rujna 2023.

Zašto je serija Gospodar prstenova: Prstenovi moći noćna mora od milijardu dolara?

U ovome osvrtu pokušat ću istaknuti samo svoj osvrt na seriju (jer sam se prisilo da pogledam šest od osam epizoda), a pogrješaka ima toliko da bi se na temelju ove serije mogla napisati jedna ozbiljna studija o stanju filmske umjetnosti danas. Mislim da bi Tolkien bio jako razočaran da vidi što su napravili od njegovog književnog remek-djela. Ne samo da je ovo tako daleko od njegove priče, već su je uljepšali uobičajenim holivudskim scenarijima i zapletima za gubljenje vremena.

Navest ću samo jedan problem iz prvih nekoliko minuta uvodu u seriju… Radnja započinje tvrdnjom da je zli gospodar Morgoth (Melkor) htio pokoriti svijet. Ali tko je točno bio Morgoth i zašto je to radio ne može se saznati iz uvoda, ali to očigledno nije niti bitno. No, važniji je njegov najjači i najvjerniji sluga Sauron koji je preuzeo vodstvo njegove vojske pa misteriozno nestao. Iz serije se ne može zaključiti je li nestao ili je pobijeđen u bitci, ali to isto očito nije niti bitno.

U produkciji Amazona su rekli sljedeće: „Nama je bilo prirodno da Tolkienov svijet adaptiramo tako da reflektiramo kako (naš) svijet uistinu jest“. Očigledno je da kada su adaptirali naš svijet zaboravili su na neke temeljne zakonitosti biologije, da ovo nije serija o Supermanu ili nekom drugom super junaku.

Jer mogu još shvatiti uvod pun metafora i nedorečenosti, ali vidjeti Galadriel kako plovi u Neumiruće zemlje i gledati kako skače preko palube je kod mene izazvalo smijeh i nevjericu. Što namjerava sada učiniti ta hrabra i brutalna ratnica koja jednim zamahom mača uspijeva ono što svi muškarci nikada ne će moći, otplivati sve do Međuzemlja?

Galadriel predstavlja Tolkienovu idealiziranu viziju ženske ljepote i gracioznosti koja je bila podsvjesno ukorijenjena u njegovoj ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji, ali je u ovom serijalu Galadriel postala arogantna Amazonka opsjednuta osvetom. Ne treba napominjati da postoji problem i u jezičnim konstrukcijama jer Galadriel nekoliko puta kaže u iznimno dosadnim razgovorima (kao i nekoliko drugih likova): „OK“. Nisam znao, ali evo “saznao“ sam da je Tolkien u svojim djelima obožavao koristiti takve izraze.

Niti jedan lik iz Tolkienovih knjiga nije sačuvan netaknut, niti je sačuvan bilo koji od temeljnih odnosa. Povijest, geografija i zapleti izobličeni su do neprepoznatljivosti. Mogla bi se oprostiti sve pogrješke autorima ove grozne serije uz saznanje da niti jedan pisac ove serije nikada nije čitao Tolkienova djela. Ali ako su doista pročitali Silmarillion i Gospodara prstenova, u osnovi su krivo razumjeli Tolkienova djela; jer je u njihovim rukama Tolkienov moralni i maštoviti svijet jednostavno uništen. U Prstenovima moći nema pobožnosti, zahvalnosti i poniznosti, nego se te vrijednosti priznaju kao nešto uzvišeno kako bi mogle biti odbačene. U tim mislima Vam ne preporučujem da potrošite dragocjeno vrijeme gledajući ovu sapunicu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...