Petak, 29. ožujka 2024.

(VIDEO) Napeta rasprava o Istanbulskoj konvenciji u EU parlamentu

Šarolika skupina zastupnika (od Poljske do Portugala) je jučer u Europskom parlamentu branila Istanbulsku konvenciju izričući uobičajene parole, ali bez konkretnih dokaza. Zastupnici u Europskom parlamentu, kao i promotori Istanbulske konvencije, ne mogu dokazati da je dokument učinkovit.

Ali za razliku od njihovog naricanja, postoje istraživanja koja je dokazuju da je nasilje nad ženama u porastu. Ako Konvencija ne poboljšava položaj žena, onda se logički dolazi do zaključka da Konvencija nije stvorila sigurno okruženje za ženu. Možda to nije niti bila namjera dokumenta?

Europski zastupnici su se napose okomili na šest država članica Europske unije koje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju: Bugarsku, Češku, Mađarsku, Litvu, Latviju i Slovačku. I naravno, iskoristili su priliku da napadnu Poljsku jer njihova vlada razmišlja da se povuče iz Konvencije.

Nakon “naricanja“ švedske ljevičarke Evin Incir o Istanbulskoj konvenciji, za riječ se javio zastupnik Ladislav Ilčić uputivši pitanje zastupnici: „Moje jasno pitanje za vas jest, možete li mi reći ima li jedna država koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju, a da se u toj državi nasilje nad ženama smanjilo?“. Ljevičari bi na to rekli: Imate li dokaza?! Pa niti u jednoj državi se nije nakon ratifikacije smanjilo nasilje nad ženama nego se dogodilo upravo suprotno.

Jedan od najboljih primjera za to je Nizozemska jer se svakih osam dana dogodi ubojstvo žene u toj zemlji. To ne smeta nizozemsku zastupnicu Kim Vam Sparrentak da traži sve članice Europske unije da ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Ladislav Ilčić je nakon ekspozea nizozemske zastupnice postavio jednostavno pitanje: „Dakle, možete li mi reći, je li vam stalo do učinkovitosti, je li Vam stalo do rezultata ili samo do papira?“. Ali nizozemsku političarku to nije zanimalo, jer važnije je implementirati Konvenciju koja definira rod kao nešto sasvim drugačije od spola.

Izgleda da trend zagovaranja rodne ideologije nije samo projekt europskih političara nego imamo i hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu koji podržavaju Istanbulsku konvenciju. Čak šest hrvatskih zastupnika je podržalo Istanbulsku konvenciju (Biljana Borzan, Valter Flego, Sunčana Glavak, Romana Jerković, Predrag Fred Matić i Tonino Picula). Osim Ivana Vilibora Sinčića, suzdržani su bili oportunistički sinovi i kćeri HDZ-a (Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko). Jedini koji su glasovali protiv Istanbulske konvencije su Mislav Kolakušić i Ladislav Ilčić.

Nastup Ladislava Ilčića možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...