Petak, 03. svibnja 2024.

Prazne crkve u Flandriji postaju hoteli i noćni klubovi

Izgleda da su ispovjedaonice u crkvi Presvetog Srca Isusova u gradu Mechelenu nadživjele svrhu, jer nove generacije Flamanaca ne pokazuju želju da slijede vjeru svojih predaka. I novinara Associated Pressa, Rafa Caserta, zanimalo je zašto dolazi do prenamijene crkava u Belgiji pa je otkrio da će se već spomenuta crkva Presvetog Srca Isusova u Mechelenu zatvoriti na dvije godine, jer novi vlasnici namjeravaju dodati kafić i koncertnu pozornicu.

Plan novih vlasnika je da nekadašnja crkva postane “novo kulturno žarište u srcu Mechelena“. I to nije sve. Iza ugla nekoć velebne crkve nalazi se bivša franjevačka crkva koja je postala luksuzni hotel. U njemu je medeni mjesec, okružen vitrajima, proveo svjetski poznati glazbenik Stromae.

I ovo se ne događa samo u Flandriji. Diljem Europe, crkve, samostani i kapelice postaju sve prazniji i zapušteniji, jer se smanjio broj vjernika, ali i klerika. Čak je i biskup Antwerpena, Johan Bonny, rekao da je „ovo bolno“. Ali da „povratak u prošlost nije moguć“. Ipak, nešto se mora dogoditi, jer crkve, sakralni prostori, prenamijenjeni su za bilo što, od trgovina odjećom i zidova za penjanje do noćnih klubova.

Ovaj fenomen posebno je došao do izražaja u Flandriji, sjevernoj Belgiji, gdje su sagrađene neke od najljepših katedrala u historiji kršćanstva. Studija iz 2018. godine pokazala je da od 83% Flamanaca koji kažu da su katolički odgojeni, samo ih se još 55% smatra takvima. Od tih 55% samo 10% i dalje pohađa katoličko bogoslužje. U prosjeku, svaki od tristo gradova u Flandriji ima oko šest crkava i često nema dovoljno vjernika da popune jednu crkvu.

Već spomenuti grad Mechelen, iako ima samo 85 000 stanovnika, ima mnoštvo crkava, a napose je turistima zanimljiva katedrala sv. Rumbolda, koja se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Gradonačelnik Bart Somers godinama radi na tome da mnoge crkve dobiju drugu namjenu. “Ponosno“ je naglasio u intervjuu za Associated Press da su u njegovu gradu prenamijenili crkve u pivovare, kulturne centre, hotele i knjižnice. Još više zabrinjava činjenica da regionalna vlast namjerava prenamijeniti u nadolazećim godinama skoro 350 crkava!

Jedan od najblasfemičnijih projekata prenamjene crkava u Belgiji je Martinov hotel Patershof u Mechelenu, gdje je unutrašnjost crkve uništena da bi se stvorile sobe u kojima kreveti imaju uzglavlja nalik na cijevi za orgulje, a prostor oko glavnog oltara prenamijenili su u blagovaonicu.

 Jedna od hotelskih soba.

Upraviteljica hotela, Emilie De Preter, kaže da gosti u njezin hotel dolaze „da bi se opustili i uživali u tišini nekadašnjeg identiteta“. I radosno zaključuje svoj razgovor s novinarom tvrdeći da u njezin hotel „gosti dolaze da bi spavali u crkvi, a možda da bi imali i spolne odnose u crkvi“. I zanimljivo je spomenuti da je Katolička crkva u Belgiji u mnogim ugovorima prenamijene tražila da može vratiti zgradu ako bude htjela. Trenutačno se to čini malo vjerojatnim.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...