Subota, 27. travnja 2024.

Hoće li Musk tužiti Sorosevu zakladu „Otvoreno društvo“?

Elon Musk, izvršni direktor društvene mreže X, najavio je u srijedu, 23. kolovoza, da će njegova tvrtka tužiti partnere zaklade „Otvorenog društva“ nakon što su optuženi za širenje dezinformacija.

Musk je tweetom reagirao na članak Bena Scallana, irsko-jamajčanskog novinara, u kojem (potonji) tvrdi da ljevičarske nevladine organizacije povezane s Sorosem manipuliraju statistikama kako bi pokazale nagli porast netrpeljivosti diljem Irske – unatoč vladinim podacima koji dokazuju suprotno. Nevladine organizacije manipuliraju podacima radi uvođenja novog zakona o govoru mržnje kojim bi se ograničila sloboda i stvorile nove mogućnosti za politički progon.

„Irska nije samo tolerantno društvo, već je i sama povijesno bila žrtva britanskog kolonijalizma i etničke pristranosti”, podsjetio je Scallan svoje čitatelje. „Zašto se tako naizgled prijateljska nacija suočava s tako neviđenim napadom na svoju slobodu?”.

Članak je na društvenoj mreži X podijelio Michael Shellenberger, još jedan novinar, koji tvrdi kako Sorosove nevladine organizacije i političari šire dezinformacije radi opravdanja drakonskog gušenja slobode govora. Na društvenoj mreži X reagirao je već spomenuti Elon Musk.

Prema novom nacrtu irskog zakona o govoru mržnje, koji treba biti dovršen do listopada, kaznenim djelom smatrat će se posjedovanje navodnog “materijala mržnje“ kod sebe ili u nečijem domu. Ako se usvoji, zakon će dopustiti policiji pretres domova građana i zapljenu elektroničkih uređaja, uz potencijalnu novčanu kaznu, ali i odlazak u zatvor.

Prema Scallanovom članku, jedan od glavnih razloga za novi zakon je taj što Soroseva mreža nevladinih organizacija godinama vodi kampanje kako bi snizila prag percepcije zločina iz netrpeljivosti, istovremeno masovno potičući građane da prijave policiji sve što žele. Prema novom zakonu za opravdanje cenzure bila bi dovoljna prijava, a ne stvarni zločini.

Nejasno je na koje skupine povezane s Sorosem Scallan točno misli ili koje će nevladine organizacije biti meta Muskove tužbe — pod pretpostavkom da milijarder neće krenuti na zakladu „Otvoreno društvo“, što je mogućnost s obzirom na njegov dosadašnji rad.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...