Subota, 27. travnja 2024.

HURO: Tomašević prešućuje činjenice u vezi upisa djece u gradske vrtiće

Povodom izjave gradonačelnika Tomaševića kako su ulaganja u izgradnju novih vrtića na povijesnoj razini, iako do danas nije osigurao vrtićka mjesta za svu djecu korisnika koji bi to htjeli i moraju koristiti zbog prisilnog smanjenja odnosno ukidanja mjere roditelj odgojitelj, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja poslala je priopćenje medijima:

„Gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno je izjavio kako su ulaganja u gradske vrtiće „nikada viđena u povijesti“ i pri tome namjerno prešutio činjenicu kako su ta povijesna ulaganja u njegove skoro tri godine mandata rezultirala ukupno s dva sagrađena vrtića (za ukupno oko 150 djece) od kojih su oba započeta u mandatu bivše gradske vlasti.

Pozivamo Tomaševića da pokaže javnosti svoje projekte, koliko ih je realizirao i koliko je to NOVIH vrtićkih mjesta stvoreno njegovim zalaganjem. Tomislav Tomašević bio je nemilosrdni kritičar prošle gradske vlasti, no po svemu viđenom jedino što mu dobro ide je kititi se projektima vlasti koju je naslijedio, a koju je tako oštro i nemilosrdno prozivao.

Istovremeno politikama i odlukama koje su provodili svo to vrijeme, Tomašević i gradska vlast Možemo-SDP, stvorili su povijesno neviđeni kaos s upisom u vrtiće odnosno s brojem neupisane djece u vrtiće u gradu Zagrebu.

Iako i tu brojku Tomašević i PR grada pokušavaju prikriti i lažno prikazati manjom, a radilo se o više od 3000 neupisane djece (plus oko 2000 čije zahtjeve za upis nisu priznali jer su ‘premladi’), što je sve totalno poražavajuće, a uz činjenicu kako iz mjeseca u mjesec izjavljuju da je neupisanih sve manje, trenutno samo 800(?!) razumno je pitati se: Gdje i kako su zbrinuta sva neupisana djeca?!

Pretrpavanjem jasličkih i vrtićkih skupina ugrožena je sigurnost  djece i uz zapošljavanje dodatnog potrebnog osoblja, od neproširenih postojećih unutrašnjih i vanjskih prostora stvorena je atmosfera košnice.

Pri svemu je zaboravljeno napomenuti kako su odlukama o drastičnom smanjenju i ukidanju odluke o mjeri Roditelj odgojitelj direktno i indirektno izvedeni masovni financijski udari na obitelji koja svaka brine o troje i više djece te su time iste obitelji dovedene u tešku financijsku situaciju u trenutku rastuće inflacije i svih životnih troškova.

Ovim obiteljima nisu osigurane odgovarajuće niti obećane kompenzacijske mjere poput mjesta u vrtiću i one su prepuštene nemilosrdnoj svakodnevici u kojoj s jedne strane nemaju kamo sa djecom, a sa druge strane poslodavci ih kao takve ne žele radi učestalih obaveza oko te iste djece.

Dovedeni u bezizlaznu situaciju, korisnici mjere Roditelj odgojitelj obratili su se i Ustavnom sudu od kojega očekuju što skoriju odluku o zaštiti od samovolje i nezakonitog postupanja gradskih vlasti, ali za neke od slučajeva, na žalost, već je prekasno jer su od pogoršanja bolesti izazvanih prouzročenim stresom preminuli, a neki zahtijevaju hitnu reakciju svih resornih institucija kako bi se spriječile katastrofalne posljedice za te obitelji.

Mnogo je teških slučajeva korisnika mjere koje ova gradska vlast u svojoj ideološkoj zaslijepljenosti ne primjećuje, ali za koje ima direktnu odgovornost svojim nečinjenjem odnosno svjesnim zanemarivanjem i isključivošću prema ideji višečlanih obitelji kao i negiranjem važnosti nataliteta u demografskoj obnovi Republike Hrvatske”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...