Subota, 15. lipnja 2024.

Očitovanje o netočnim medijskim napisima

S obzirom na objavu netočnih informacija u više medijskih izvora u vezi članka o jednom zagrebačkom obrtu za čuvanje djece, obavještavamo javnost da se udruga Vigilare pisanim putem očitovala na pisanu molbu Agencije za elektroničke medije koja je, pak, zatražila objašnjenje pojedinih navoda u spomenutom članku.

Budući da u članku nema nikakve diskriminacije, kao niti pozivanja i poticanja na to, Udruga je odbacila sumnje po pitanju kršenja odredaba Zakona o suzbijanju diskriminacije, navodeći da se u tekstu prenijela zabrinutost jednog čitatelja koji se javio udruzi, ukazavši na negativno osobno iskustvo koje je doživio u vezi spornog obrta.

Navedeno je da je Europski sud za ljudska prava u svojim odlukama već u nekoliko navrata naglasio važnost članka 10. Europske Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (sloboda izražavanja), koji je primjenjiv, ne samo na informacije koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvrjedljivima ili ne izazivaju nikakvu reakciju, nego čak i na one koje šokiraju ili uznemiruju.

Dijelu javnosti očito je potrebno posebno naglašavati da je pravo na slobodu izražavanja jedan od temelja demokratskog društva (tome u prilog vidi “Odluka Handyside protiv Ujedinjenog Kraljevstva”, ECHR, 5493/72).

Vrjednosni sud koji se iz članka iščitava iznesen je iz perspektive organizacije koja djeluje u skladu s vrijednostima i naukom Katoličke Crkve, a koja se protivi istospolnom činu, zajednicama i roditeljstvu, kao i cijeloj LGBT idelogiji, što je u vezi s člankom 9. stavkom 2. točkom 5. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12) koji se kao takav ne može smatrati diskriminacijom niti poticanjem na diskriminaciju.

Prozivke za otkrivanje adrese obrta i identiteta voditeljice, besmislene su jer je riječ o podatcima koji su već dostupni javnosti, a pitanja koja su postavljena na kraju članka, legitimna su (osim ako se ne radi o nečijim totalitarističkim pokušajima ograničavanja slobode govore, vjeroispovijesti i savjesti).

Također, od AEM-a Vigilare nije dobio nikakvu povratnu infomaciju niti je itko zahtijevao uklanjanje navedenog članka.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...