Nedjelja, 28. travnja 2024.

Tusk želi ideološku transformaciju poljskog društva

Revolucionarni naboj i dalje je odlika lijevih političkih stranaka diljem Europe. Danas, doduše, u formalno demokratskim sustavima ne mogu otvoreno pozivati na nasilje i teror, ali u praksi, kad preuzmu vlast, i dalje s velikim žarom nastoje mijenjati društvo i poništavati prethodno političko stanje koje nije bilo po njihovoj volji.  

Takav modus operandi jasno je vidljiv i nakon što je Donald Tusk ponovno preuzeo vlast u Poljskoj nakon dva mandata desno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS). Odmah čim je preuzeo vlast Tusk je krenuo u radikalnu čistku u javnim medijima. To je rezultiralo prosvjedima prevođenima sada oporbenim PiS-om pod nazivom „Prosvjed slobodnih Poljaka“.

U međuvremenu, došlo je i do uhićenja dvojice PiS-ovih političara. Uhićen je bivši ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov bivši državni tajnik Maciej Wasik. Tereti ih se za zlouporabu službenog položaja dok su bili na čelu Središnjeg ureda za borbu protiv korupcije. Ta je institucija pod njihovim vodstvom razbila mnoge koruptivne kartele, pa mnogi u Poljskoj u pravosudnom postupku protiv ovoga dvojca vide interese upravo tih kartela. Poljski predsjednik Andrzej Duda 2015. je pomilovao ovu dvojicu, no Vrhovni je sud pomilovanje proglasio nezakonitim jer je žalbeni postupak bio u tijeku. I jedan i drugi uhićeni su u predsjedničkoj palači gdje su zatraži zaštitu.

Uhićenje dvojice PiS-ovih političara tako je postalo dominantnom temom novoga prosvjeda koji je održan krajem prošloga tjedna, a okupio je više od 150,000 Poljaka. Čelnik stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski na prosvjedu je istaknuo da Europska unija planira „likvidirati poljsku domovinu“. On je ove događaje usporedio s uvođenjem izvanrednog stanja osamdesetih godina 20. stoljeća.

Institut Ordo Iuris namjerava pravno djelovati protiv Tuska

Institut za pravnu kulturu Ordo iuris u izvještaju iz kraja prošle godine zaključio je da su Tuskove pravosudne i medijske reforme protivne poljskom ustavom i da on želi podčiniti poljsku suverenost europskim institucijama koje kontrolira Njemačka. Predsjednik Ordo Iurisa Jerzy Kwaśniewski na X-u je govorio o mogućoj zabrani djelovanja Tuskove Građanske koalicije ako postoji nezakonito (i nasilno) preuzimanje javnih medija te ako postoji nezakonito (i nasilno) preuzimanje tužiteljstva. Ustavom je zabranjeno djelovanje političkih stranaka koje nasiljem osvajaju vlast.

Nema nikakve sumnje da je Donald Tusk poslan iz Bruxellesa da izvrši ideološko-političku transformaciju poljskog društva prema globalističkim kriterijima i zahtjevima. Sami su zapadni mediji nakon rezultata izbora govorili da je Tusk došao iz Europe da porazi nacionaliste.

Tusk je već najavio da želi legalizaciju abortusa do 12. tjedna, a želi omogućiti i nesmetano širenje LGBT i genderističke propagande u zemlji. Osim toga, zagovara otvaranje Poljske masovnim migracijama koje su već nepovratno uništile identitet mnogih europskih država. Njegova politika potpuno je u skladu s globalističkom agendom.

Dati potporu poljskim suverenistima

Zaštita globalističkih krugova Tuska je potaknula na autokratski način vladanja državom i političko nasilje. To ne će proći bez reakcije jer je PiS pojedinačno i dalje najsnažnija poljska stranka o čijoj snazi svjedoče i masovni prosvjedi protiv nasilja u medijima i uhićivanja političkih protivnika održani prošloga tjedna.

Ishod aktualne političke krize poljski nacionalisti tumače kao sudbonosan za budućnost Poljske. Ili će Poljska nastaviti kliziti dublje pod njemački suverenitet te će kao marionetska država morati prihvaćati globalističke političke modele i rješenja ili će vratiti suverenitet i tako zaštititi svoj povijesni konzervativni način života. Kako bilo, Poljska se nalazi pred velikom ustavno-političkom krizom čiji će ishod u bitnome odrediti budućnost poljske države koju globalistički krugovi nastoje uvući u svoj ideološki žrvanj.

Poljske suvereniste treba poduprijeti jer se i Hrvatska nalazi pred istim bitkama. Ili će se suverenističke snage preuzeti vlast u Europi te ju izgrađivati kao Europu ravnopravnih naroda i država ili će Stari kontinent odumrijeti usred sve destruktivnijih ideoloških eksperimenata ljevice.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...