Subota, 27. travnja 2024.

Alarmantno: Trgovina ljudima u Hrvatskoj u velikom porastu. Od svih osuđenika, krijumčari su 2022. činili značajan udio

Posljednjih godina povećao se broj sudskih postupaka koji su povezani s trgovinom ljudi u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, trgovina ljudima predstavlja je gotovo 15% pravnih slučajeva u 2022. godini.

Riječ je o statistici koja je iznenadila domaću, ali i europsku javnost. Zbog čega je i ugledni francuski tjednik „Marianne“ izvijestio o trgovini ljudima u Hrvatskoj, ali i mrežna stranica „Euroactiv“.

Prema „Euroactivu“, koji se poziva na „Večernji list“, u Hrvatskoj se trenutno u pritvoru nalazi više od 650 osoba osumnjičenih ili osuđenih za trgovinu ljudima iz više od 50 zemalja. Trgovci ljudima sve češće uz novčane kazne, dobivaju i zatvorske kazne.

Kako objasniti toliki broj sudskih procesa zbog trgovine ljudima u Hrvatskoj?

Geografski položaj Hrvatske, koja se nalazi na prometnoj ruti migranata – koju jugonostalgičari vole zvati zapadnobalkanskom rutom, omogućuje migrantima najbrži dolazak iz balkanskih zemalja (Grčke, Albanije i Bosne i Hercegovine) do bogatih zemalja Zapadne Europe. Ali prvotni razlog treba tražiti u ekonomskoj koristi, jer trgovci ljudima mogu zaraditi oko 2 000 eura po svakoj krijumčarenoj osobi.

Međutim, o ovom problemu ne bi se pričalo da Slovenija nije u listopadu odlučila provoditi policijsku kontrolu u pograničnom području iako je Hrvatska dio Schengenskog prostora. Tek je tada javnosti shvatila koliko je velik problem trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Trgovina ljudima i ilegalne migracije bile su i glavna tema siječanjskog sastanka ministara unutarnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije u istarskom gradiću Buzetu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...