Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Argentinski predsjednik zabranio rodno ‘uključiv’ jezik u službenim dokumentima

Argentinski predsjednik Javier Milei zabranio je rodno ‘uključiv’ jezik u svim službenim dokumentima i javnoj upravi.

„Zabrana, koja odmah stupa na snagu, zabranit će rodno ‘uključiv’ jezik i sve što je povezano s rodnom terminologijom u cijeloj nacionalnoj javnoj upravi“, rekao je Manuel Adornis, glasnogovornik argentinskog predsjednika tijekom tiskovne konferencije.

Glasnogovornik Adornis odbacio je argument da rodno ‘uključiv’ jezik zastupa sve demografske skupine društva, rekavši: „Jezik koji zastupa sve skupine društva je onaj koji koristimo; to je kastiljanski jezik, španjolski“.

„Rodna terminologija korištena je kao političko oruđe“, zaključio je glasnogovornik. Ova odluka dolazi nakon što je rodno ‘uključiv’ jezik zabranjen u argentinskoj vojsci i nakon zatvaranja vladine Agencije za borbu protiv (spolne) diskriminacije.

Ukidanje rodno neutralnog jezika bilo je jedno od predizbornih obećanja argentinskog predsjednika Javiera Milleia te je time ukinuo odluku Vlade iz 2021. prema kojoj ‘nebinarni građani’ – osobe koje osjećaju da se ne uklapaju u tradicionalne kategorije muškog ili ženskog spola – mogu koristi pojam “x“ kao oznaku za spol u službenim dokumentima.

Milei je ispunio predizborno obećanje u vezi rodnog jezika, a mnogi se pitaju hoće li biti jednako odlučan u pravnoj zaštiti nerođenog života od začeća i borbi protiv klimatskih promjena koje je nazvao „lažju socijalizma“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...