Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Njemačka: Građanin dobio prijeteću poruku od banke nakon donacije AfD-u

Banka Sparkasse Mittelfranken-Süd poslala je prijeteće pismo jednom od svojih klijenata nakon što je uplatio donaciju desnoj stranci Alternative für Deutschland (AfD), što je zabrinulo podupiratelje stranke, ali i njemačku javnost. Mnogi se pitaju hoće li sada njemačke banke početi – ili su već započele – blokirati donacije desnim oporbenim strankama.

Kopija pisma, koju su dobile novine Junge Freiheit, glasi: „Primatelj uplate zagovara ekstremnu desnu političku orijentaciju. Banka Sparkasse Mittelfranken-Süd ne prihvaća takve uplate. U vašem interesu, molimo Vas da prestanete s takvim uplatama“.

Vijest o prijetećem pismu dolazi svega nekoliko dana nakon što je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objavila namjeru vlade da suspendira bankovnu tajnu za navodne ‘desničarske ekstremiste’.

Prema Faeserovom planu, koji će uskoro ispitati Ustavni sud, njemačka obavještajna agencija (BfV) ima ovlasti zatražiti informacije o transakcijama i računima koje imaju ‘desničarski ekstremisti’ – oni za koje se smatra da ugrožavaju temeljna načela slobodnog i demokratskog društva.

„Ako budemo imali dokaze za financiranje nezakonitih aktivnosti kojima je cilj rušenje demokratskog poretka, tada možemo zatvoriti bankovni račun“, rekla je Faeser.

Fraza „rušenje demokratskog poretka“ odnosi se na aktivnosti koje mogu dovesti do zabrane stranke prema njemačkom Ustavu. Ne treba posebno napominjati da su članovi stranke AfD više puta izrazili privrženost njemačkom Ustavu.

Tražeći pojašnjenje zbog poslanog pisma, konzervativne novine Junge Freiheit kontaktirale su banku za komentar. Glasnogovornik banke potvrdio je autentičnost pisma i naglasio da se dogodila ‘pogreška’ te će klijent biti „obaviješten o tome“.

Wolfgang Kubicki, potpredsjednik Bundestaga, dao je za njemački tabloid Bild komentar vezano uz događaj:

„Ovaj slučaj treba razjasniti, jer se takvo pismo ne piše i ne šalje ‘slučajno’. Ne morate biti prijatelj AfD-a da biste shvatili kako ovo prijeteće pismo nema nikakve veze s demokratskom raspravom“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...