Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Slovenija: Novim Zakonom o medijima vlada želi ušutkati Katoličku crkvu

Prijedlogom novog Zakona o medijima (ZMed-1) slovenska vlada želi ušutkati katoličke medije i ograničiti objavljivanje vijesti o Katoličkoj Crkvi.

Najproblematičnija su sljedeći članci predloženog Zakona o medijima:

Članak 34. predloženog Zakona dopušta nadležnim državnim službenicima intervenciju u objavljeni tekst, a time i u slobodu izražavanja;

Članak 47. zabranjuje u javnim medijima (Radiotelevizija Slovenija, Slovenska tiskovna agencija i drugi mediji u javnom vlasništvu) “vjersku propagandi“, kako su u prijedlogu zakonu nazvani oglasi te plaćene obavijesti vjerskih zajednica;

Članak 73. ograničava pravo na kratko radijsko izvješćivanje o vjerskim obredima.

Prijedlog Zakona o medijima (ZMed-1) nameće totalitarnu ideologiju vladajuće stranke. Svi će novinski članci i oglasi morati ispunjavati uvjete “javnog interesa“ u medijima. O “javnom interesu“ odlučivat će Nacionalno vijeće za medije koje će biti pod izravnom kontrolom slovenske vlade.

Posebno zabrinjava pojam “vjerske propagande“ koji se pojavljuje u prijedlogu Zakona o medijima, jer u pravnim sustavima europskih država ne može se naći pojam koji tako izravno napada vjerske zajednice zbog vrijednosnih postavki.

Stav Slovenske biskupske konferencije

U Ljubljani je 29. siječnja, zbog objavljivanja prijedloga Zakona, Koordinacija katoličkih medija pri Slovenskoj biskupskoj konferenciji održala konferenciju za novinare. Predstavnici su ocijenili prijedlog Zakona protivan ustavu i međunarodnim ugovorima.

Ljubljanski pomoćni biskup, mons. dr. Anton Jamnik, zadužen za medije u Slovenskoj biskupskoj konferenciji, rekao je na konferenciji da se protivi novom Zakonu o medijima kojim se krše temeljna ljudska prava.

Ako se usvoji, novi Zakon o medijima predstavljat će kraj medijskog pluralizma, slobode izražavanja i jednakog pristupa medijskim platforma za sve društvene skupine u Sloveniji.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...