Nedjelja, 05. svibnja 2024.

Finskoj političarki sudit će se po treći put zbog dijeljenja biblijskih stihova o homoseksualnosti

Unatoč prijašnjim jednoglasnim oslobađajućim presudama za optužbe za „govor mržnje“ u vezi s tweetom s biblijskim stihom iz 2019., Päivi Räsänen suočava se s trećim suđenjem na finskom Vrhovnom sudu.

Državni tužitelj uložio je žalbu na slučaj unatoč tome što je kršćanska baka 11 djece jednoglasno oslobođena optužbi za „govor mržnje“ i pred Okružnim sudom u Helsinkiju i pred Žalbenim sudom. Vrhovni sud je pristao saslušati tu žalbu na datum koji će biti određen u budućnosti.

Räsänen, koja je prethodno bila finska ministrica unutarnjih poslova, kazneno je optužena za dijeljenje svojih stavova o braku i seksualnoj etici utemeljenih na vjeri, u tweetu iz 2019. i u pamfletu iz 2004. koji je napisala za svoju crkvu.

Slučaj parlamentarke ponovno će se saslušati zajedno s onim biskupoa Juhana Pohjola, koji se suočava s optužbama za objavljivanje Räsänenovog pamfleta prije dva desetljeća. Njihovi su slučajevi privukli pozornost svjetskih medija jer su stručnjaci za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog prijetnje slobodi govora u Finskoj.

Komentirajući odluku Vrhovnog suda, Räsänen je rekla da je „mirna uma“ i da je  „spremna nastaviti braniti slobodu govora i slobodu vjere pred Vrhovnim sudom, a ako bude potrebno, i pred Europskim sudom za ljudska prava“.

Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala, podržavajući Räsänenovu pravnu obranu, rekao je da je ovo prijelomni slučaj u puzajućoj europskoj cenzuri i da se u demokratskoj zapadnoj naciji 2024. nitko ne bi smio suditi zbog svoje vjere.  

Tijekom nekoliko mjeseci, Räsänen je izdržala ukupno 13 sati policijskog ispitivanja o svojim kršćanskim uvjerenjima – uključujući i to da ju je policija često tražila da objasni svoje razumijevanje Biblije. U travnju 2021. finski glavni tužitelj podigao je tri optužnice za „agitaciju protiv manjinske skupine“ protiv Räsänena. Räsänen i biskup Pohjola suočili su se s dvodnevnim suđenjem na Okružnom sudu u Helsinkiju 24. siječnja i 15. veljače 2022. Biblija je bila u središtu suđenja.

Dana 30. ožujka 2022. Okružni sud u Helsinkiju jednoglasno ih je oslobodio, navodeći da „nije na okružnom sudu da tumači biblijske pojmove“. Tužiteljstvo se potom žalilo na  tu presudu u travnju 2022. Slučaj je potom saslušan na Žalbenom sudu u Helsinkiju od 31. kolovoza do 1. rujna 2023. Dana 14. studenog 2023. sud je potvrdio oslobađajuću presudu za Räsänena i Pohjolu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...