Utorak, 30. travnja 2024.

Kamala Harris posjetila Arizonu kako bi osudila državnu zabranu pobačaja

Potpredsjednica Kamala Harris posjetila je Arizonu u petak kako bi istaknula novu provedivu zabranu pobačaja u toj državi kao dio predizborne kampanje demokrata 2024. godine.

„Svi moramo shvatiti tko je kriv. Bivši predsjednik Donald Trump je to učinio“, rekla je Harris, koja se protivi bilo kakvim ograničenjima pobačaja, okupljenima na događaju u kampanji, izvijestio je USA Today. „Donald Trump je arhitekt ove zdravstvene krize“.

 „Poništenje Roe v. Wade bez sumnje je bio seizmički događaj, a ova zabrana u Arizoni jedan je od najvećih naknadnih potresa dosad“, nastavila je. „Pokazalo se, jednom zauvijek, da je poništavanje Roea bio samo uvodni čin veće strategije za uzimanje prava i sloboda žena, dio potpunog napada, državu po državu, na reproduktivnu slobodu.“

„Koliko god štete već prouzročio, drugi Trumpov mandat bio bi još gori“, nastavila je Harris. „Svi znamo ako Donald Trump dobije priliku, potpisat će nacionalnu zabranu pobačaja. A kako znamo? Pogledajte samo njegov dosje (…) Evo kako izgleda drugi Trumpov mandat: više zabrana, više patnje i manje slobode. Baš kao što je učinio u Arizoni, on zapravo želi Ameriku vratiti u 19. stoljeće. Ali nećemo dopustiti da se to dogodi“.

Predsjednik Joe Biden uvelike se oslanja na strah zagovornika pobačaja kako bi povećao odaziv za svoj ponovni izbor ove jeseni, uglavnom povezujući Trumpa s raznim pro-life zakonima kojima je, zahvaljujući poništenju Roea, dopušteno da stupe na snagu u posljednje dvije godine.

Nakon mjeseci kritiziranja zakona o otkucajima srca i izražavanja interesa za nacionalni kompromis o pobačaju, Trump je prošlog ponedjeljka naposljetku pristao na to da buduću politiku pobačaja prepusti državama, otišavši toliko daleko da je potvrdio da ne će potpisati zabranu pobačaja koja mu je stigla na stol ako bude izabran.

Trumpovi prvi komentari o saveznom zakonu isprva su pronašli neke konzervativne branitelje koji su ih pokušali okarakterizirati kao stvar strateške političke nužnosti, ali su potaknuli snažnije pro-life kritike nakon što je došao njihov nastavak u Arizoni. Neke istaknute figure GOP-a stale su na njegovu stranu protiv zabrane države Grand Canyon, uključujući MAGA kandidatkinju za Senat Kari Lake i voditelja Fox Newsa u udarnom terminu Seana Hannityja.

Glasači za život predstavljaju značajan dio republikanske koalicije, a inzistiranje demokrata da Trump ostaje prikriveni protivnik pobačaja unatoč njegovim posljednjim komentarima moglo bi im se obiti o glavu tako što će uvjerljivo nezadovoljni zagovornici ostati uz njega.

Ankete trenutno pokazuju da su Trump i Biden u mrtvoj utrci glasovanja s određenim vodstvom za Trumpa, iako glasači također kažu da je, zbog osuda u različitim tekućim pravnim bitkama, manje vjerojatno da će podržati Trumpa. Međutim, ozbiljna zabrinutost među demokratima zbog Bidenove dobi i mentalnog zdravlja, te duboko nezadovoljstvo njegovim radnim učinkom, sadašnjem predsjedniku stavljaju usporedive izborne izazove.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...