Petak, 03. svibnja 2024.

Tzv. Planirano roditeljstvo odgovorno za počinjenje rekordnih 392 715 pobačaja prošle godine

Planirano roditeljstvo, uz pomoć Bidenove administracije, odgovorno je za počinjenje oko 40 posto svih pobačaja u SAD-u u posljednjem izvještajnom razdoblju, dok su usluge koje se ne odnose na pobačaj nastavile opadati.

Američka federacija za planirano roditeljstvo (PPFA) objavila je svoje najnovije godišnje izvješće u utorak, potvrđujući da je još jednom uspjela izvršiti rekordan broj pobačaja i povećati svoje financiranje od poreznih obveznika, unatoč zakonima koji nastavljaju zatvarati tvrtke za pobačaje u nekoliko država.

Godišnje izvješće PPFA-e za 2022.-2023. otkriva da, gotovo dvije godine nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio Roe vs. Wadea i dopustio provedbu izravnih zabrana pobačaja po prvi put u pola stoljeća, najveći nacionalni lanac pobačaja još uvijek ima gotovo 600 objekata diljem zemlje, kroz koje je počinio 392 715 pobačaja u posljednjem izvještajnom razdoblju. Michael New, profesor Lozier instituta smatra da je to „rekordan broj pobačaja za organizaciju i predstavlja otprilike 40 posto pobačaja izvedenih u Sjedinjenim Državama“.

Potpomognuta relaksirajućim propisima Bidenove administracije, industrija pobačaja dala je prednost distribuciji tableta za pobačaj poštom koje se trebaju uzimati bez liječničkog nadzora. Izvješće se nadalje hvali da je Planned Parenthood pomogao više od 15 000 tražitelja pobačaja s putnim troškovima i više od 50 000 s troškovima samih pobačaja.

Kao što je to bio slučaj već godinama, PPFA je ponovno izvijestio o padu u uslugama koje ne uključuju pobačaj: „posjeti preventivne njege pali su za 31 posto, papa testovi pali su za 13,5 posto, pregledi raka pali su za 1,4 posto, a upućivanje na posvajanje palo je za 4,5 posto“, rezimira New.

Planned Parenthood dobio je 699,3 milijuna dolara državnih potpora i naknada u 2023., što je povećanje od 4,2 % u odnosu na financiranje prethodne godine.

„Ovo bi izvješće trebalo biti središte kaznenih istraga o nedoličnom ponašanju Planned Parenthooda i njegovog odbora“, odgovorili su iz STOPP-a, nadzornog odjela American Life Leaguea. Dok je Planned Parenthood uspio sačuvati i čak ojačati svoj posao pobačaja unatoč novom zakonskom okruženju, zakoni koji podržavaju život i dalje imaju značajan učinak na sveukupne pobačaje.

Dostupni podaci pokazuju da bi sada provedivi pro-life zakoni mogli učinkovito izbrisati procijenjenih 200 000 pobačaja godišnje, a s nedavnim zadržavanjem zabrana pobačaja u Arizoni i Floridi, više od šest milijuna žena u reproduktivnoj dobi živjet će 200 kilometara ili više od najbliže ustanove za pobačaj.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...