Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Za slobodnu nedjelju i blagdane glasala velika većina sudionika ankete

Uoči Uskrsa (12.4.) Vigilare je proveo anketu o slobodnoj i neradnoj nedjelji i blagdanima. Anketa je provedena internetskim putem među svojim podupirateljima, kao i u široj javnosti na društvenim mrežama. Od 9.-12. travnja u anketi je sudjelovalo gotovo 4 000 hrvatskih građana, a na pitanje „Trebaju li trgovine biti zatvorene na Uskrs i u sve druge nedjelje u godini?”, njih 97% izjasnilo se pozitivno.

O ishodu ankete obaviješten je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i predsjednik države Zoran Milanović.

U svojim dopisima, Vigilare je skrenuo pažnju na činjenicu da u Hrvatskoj već dulje vrijeme postoji neriješeno pitanje reguliranja rada nedjeljom i drugim blagdanima i praznicima. Mnogi radnici i radnice koje su prisiljene raditi u te dane, u praksi ne mogu slobodno birati hoće li raditi ili ne. S druge strane, poslodavcima koji prisiljavaju svoje djelatnike na rad nedjeljom, cjelokupno poslovanje ne ovisi o tom jednom danu u tjednu – dokazano je da se sva kupovina i poslovanje mogu obaviti nesmetano i bez gubitaka u preostalih šest dana u tjednu.

Iz tog razloga mnoge hrvatske obitelji – prije svega, roditelji i njihova djeca – ne mogu čak ni te dane u godini provesti zajedno na okupu, čime se narušava i ugrožava institucija obitelji kao temelj zadovoljnih pojedinaca i stabilnog društva.

Od čelnih osoba u državi zatraženo je da u zalaganju za svakog hrvatskog čovjeka i radnika, kao i njihovih obitelji, imaju u vidu ovu problematiku i uvaže stavove većine hrvatskih građana o ovoj temi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...