Utorak, 23. travnja 2024.

Hrvatsko slovo i Novosti: Ilustracija stanja duha u današnjoj Hrvatskoj

Hrvatsko slovo, unatoč svim manjkavostima, uzrokovanim nedostatkom sredstva, svih je ovih godina prezentiralo hrvatsku kulturu i hrvatske sadržaje.

Zato ga je bilo potrrebno ugasiti. U pothvat gašenja Hrvatskog slova uključila se i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministarstvo kulture i medija, naime, ukinuo je financijsku potporu listu koji je izlazio dvadeset i sedam godina, najprije kao tjednik, a tek u posljednje vrijeme kao dvotjednik.

Hrvatsko slovo tako je prestalo izlaziti.

No ništa zato. Na životu i dalje ostaje tjednik „Novosti“ koji izdaje Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca.

Ovaj „nedeljnik“ legitimni je nasljednik zagrebačkog „Srbobrana“ s čijih je stranica još 1902. godine Hrvatima najavljeno istrebljenje (Nikola Stojanović – „do istrage naše ili vaše“).

Novosti iz broja u broj promiču „kult ugroženog Srbina“ (kao jedan od ključnih aspekata velikosrpske ideologije), a Domovinski rat i ključne vrijednosti hrvatskog društva provlače po blatu.

Nevolja je pritom u tome što SNV i Novosti plaćaju hrvatski porezni obveznici s obzirom na to da se ovi financijski dotiraju iz proračuna.

Drugim riječima, protuhrvatsku rabotu plaćaju uglavnom Hrvati.

Pandan tome bilo bi, primjerice, kad bi Nijemci u Francuskoj uz državnu potporu tiskali tjednik u kojemu se bi se ismijavala francuska država, a borci protiv nacional-socijalizma pribijali na stup srama i proglašavali zločincima i ridikulima.

Provokativne naslovnice Novosti, recimo one u kojima se vrijeđaju Domovinski rat, operacija „Oluja“, Franjo Tuđman, Alojzije Stepinac itd. preživljavaju sve hrvatske vlade.

Milorad Pupovac ipak je najvjerniji koalicijski partner aktualne Vlade.

Sve ovo mnogo toga govori o stanju duha u Hrvatskoj, državi kojoj očito nedostaje hrvatskoga sadržaja…

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...