Petak, 26. travnja 2024.

Bošnjačka politika potpuno ignorira hrvatske zahtjeve, to je put u raspad BiH

U godini smo izbora koji se održavaju u Hrvatskoj susjednim zemljama. Nakon Mađarske i Srbije na jesen bi se trebali održati parlamentarni izbori i u Bosni i Hercegovini.

Pola godine pred izbore nije došlo do dogovora hrvatske i bošnjačke strane o promjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Pred nešto više od dva tjedna bošnjačka je strana ponovno opstruirala postizanje dogovora nakon čega su medijatori iz EU-a i SAD-a konstatirali kako su pregovori propali.

Nedugo nakon propasti pregovora, po već uhodanom obrascu, javila se bošnjačka strana s time kako je spremna na nove pregovore.

Nakon mjeseci pregovora sada je jasno kako Sarajevo kupuje vrijeme nadajući se kako će se i sljedeći izbori održati prema starom izbornom zakonu.

Hrvatska strana najavljuje bojkot izbora ako ne dođe do promjene zakona. To bi značilo da će Hrvati iduće četiri godine biti potpuno isključeni iz institucionalnog odlučivanja.

Time bi se s jedne strane dodatno ojačala bošnjačka pozicija, no s druge strane sve bi njihove odluke izgubile legitimitet.

Održavanje izbora bez Hrvata predstavljalo bi put u raspad Bosne i Hercegovine i dalo bi Hrvatima apsolutni legitimitet za stvaranje treće federalne jedinice.

Bošnjačka politika potpuno ignorira hrvatske zahtjeve. Njihov je cilj jasan i od njega se ne odustaje. A taj je cilj Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu, a Federaciju BiH u bošnjačku državu.

Nakon toga, kako je najavio Bakir Izetbegović (koji je Hrvatima prijetio i vojnom opcijom u pothvatu „razbijanja okova pariteta“) ići će se i na Republiku Srpsku.

Ako Hrvati u BiH ne mogu izabrati svoje legitimne političke predstavnike u BiH onda je to jasna poruka da ih se ne vidi u toj državi kao ravnopravan faktor.

Srećom, u Hrvatskoj posljednjih godina postoji konsenzus na političkoj sceni oko položaja Hrvata u BiH.

I Andrej Plenković i Zoran Milanović pozivaju na dogovor o izbornoj reformi i pružaju potporu tamošnjim Hrvatima. I novome Strateškom kompasu EU-a naglašeno je načelo konstitutivnosti naroda u BiH što je kategorija koju bi bošnjačke elite najradije ukinule.

Ipak, Hrvatska treba napraviti i dodatne iskorake, prije svega tražeći saveznike u svim relevantnim središtima moći. Hrvatska strana premalo lobira oko položaja Hrvata u BiH i premalo koristi sve diplomatske instrumente.

Bez rješavanja hrvatskog pitanja u BiH, s obzirom na zemljopisnu, prometnu i geopolitičku povezanost, a to nas uči i iskustvo Domovinskog rata, dugoročno se dovodi u pitanje i opstanak Hrvatske u sadašnjim granicama.

Tko to ne razumije – ne razumije baš ništa.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...