Utorak, 23. travnja 2024.

KONAČNO RAZOTKRIVANJE HDZ i formalno odustaje od nacionalnih i katoličkih vrijednosti

Nakon dvije godine odgode sutra će se održati Opći sabor HDZ-a na kojemu će se izabrati novi članovi Predsjedništva stranke.

Osim toga, na Općem saboru novim će se programom definirati pozicija i ciljevi stranke za njezino četvrto desetljeće. Nacrt dokumenta dan je na uvid Večernjem listu, a  donosi i naizgled neke vrlo zanimljive novosti, iako se tu zapravo samo radi o formaliziranju dosadašnje politike Andreja Plenkovića.

U programu tako stoji da HDZ poštuje „sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti“.

„HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti društva, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života, a to znači da je HDZ stranka desnog centra, uključiva, moderna i da ima poruku i za one koji su u drugačijim situacijama“, pojasnio je danas Andrej Plenković.

Jasno je kako ovakva formulacija znači da HDZ sada i formalno kao obitelj smatra i izvanbračnu zajednicu i tzv. životno partnerstvo. Novi je to dar hrvatske politike tzv. LGBT zajednici i nastavak prave ofenzive koja traje posljednjih tjedana.

HDZ je do sada barem formalno izbjegavao ovakvu poziciju, no već je prihvaćanje tzv. Istanbulske konvencije, koja zagovara perverznu rodnu ideologiju, deklariralo smjer Plenkovićeva HDZ-a. A i kadrovski stranka je u pravi plan iznjedrila nekoliko članova LGBT zajednice.

HDZ se ovime i formalno svrstava uz bok pseudo-demokršćanskim strankama u Europi tipa CDU koje s kršćanstvom nemaju mnogo veze, nego su posljednjih desetljeća preuzele lijeve i liberalne nazovi-vrijednosti. Za takve „demokršćane“ Konrad Adenauer bi bio fašist i katolički taliban.

Nacrt, stoji u Večernjem listu, potvrđuje ispravnost Plenkovićeva „strateškog trokuta HDZ-a, stranaka centra i nacionalnih manjina“. Ovime se sada i formalno legitimira politika trgovine ponajbolje oslikana u hrvatsko-srpskoj koaliciji Plenkovićeva HDZ-a i beogradskog agenta Milorada Pupovca.

Najavljena je i borba HDZ-a protiv „isključivosti, izolacionizma i demagogije“, čime si HDZ već sada reže poslijeizborni koalicijski potencijal sa strankama desnice.

Ništa novo, samo legitimiranje dosadašnje Plenkovićeve politike

Novi program ne nudi ništa novo, nego samo legitimira i perpetuira postojeće stanje. HDZ i formalno postaje stranka koja nema ništa protiv LGBT agende, koja glavnoga koalicijskog partnera vidi u Pupovca, a desne stranke smatra ekstremističkima.

Ovo je samo nastavak Plenkovićeve politike istjerivanja navodnog ekstremizma iz HDZ-a.

Kao i u vrijeme Sanadera kad su se identificirali i uhićivali generali i donosio tzv. Zakon o diskriminaciji, dobro uhljebljeni članovi HDZ-a šute i podupiru politiku Velikog vođe.

Jednom kad Veliki vođa ode s trona, isti ti članovi HDZ-a bit će spremni preko noći poduprijeti tobože desniju politiku HDZ-a.

Jer, nije teško predvidjeti da će HDZ nakon Plenkovića ponovno navodno skrenuti u desno s ciljem dobivanja izgubljenih glasova na tome spektru. Sve to mnogo toga govori o moralnom integritetu članova stranke.

HDZ-ov i formalni otklon od nacionalnih i katoličkih vrijednosti mogao bi iskoristiti desno-konzervativni dio političkoga spektra. No za tako nešto potrebna je konzervativna opcija koja se ne će baviti „popravljanjem HDZ-a“, koja se ne će trošiti u međusobnim klanskim borbama, koja ne će kalkulirati kad su u pitanje katoličke vrijednosti, koja ne će biti kapacitirana moralni suspektnim pojedincima i koja će biti sposobna ponuditi programe koji se ne će svoditi na nekoliko potrošenih ispraznica.

Kako bilo, sa sadašnjim političkim smjerom Hrvatska nema osobito veselu budućnost.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...