Četvrtak, 25. travnja 2024.

Što se (nije) dogodilo na tzv. Dan antifašističke borbe?

U rano jutro 22. lipnja 1941. godine, Treći Reich započeo je s invazijom Sovjetskog Saveza, provodeći vojnu operaciju kodnog imena „Barbarossa“. Tim činom prekršen je Pakt o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, odnosno, Pakt Ribbentrop-Molotov. koji je bio na snazi od 23. kolovoza 1939. godine.

Tog je dana Komunistička partija Jugoslavije (KPJ), kao ispostava Komunističke internacionale (Kominterne), koja je vjerno slijedila upute i procjene središnje vlasti u Moskvi, a samim time i spomenuti Pakt o nenapadanju i prijateljstvu, prekinula savezništvo s nacističkom Njemačkom.

Naime, od početka Drugog svjetskog rata do toga dana, KPJ je u svojim publikacijama rat prikazivala kao „imperijalistički rat za koji odgovornost snose britansko-francuski ratni huškači“ (HRT VIDEO, „U Poligrafu se sučelili Jakovina i Hasanbegović”, pristup ostvaren 17. 6. 2022.).  Dana 22. lipnja 1941. godine, koji obilježavamo kao Dan antifašističke borbe, navodno je osnovan Prvi sisački partizanski odred u šumi Brezovici kod Siska, iako za taj zaključak nema čvrste podloge u povijesnim izvorima.

Ono što je vjerojatnije je da je taj dan, zbog svoje simboličnosti, Komunistička partija Jugoslavije retroaktivno nastojala prikazati i mitologizirati kao početak organizirane narodnooslobodilačke borbe te se može zaključiti jedino da se neka skupina partizana povukla dublje u šumu da bi razmotrila kako će se postaviti prema jučerašnjem savezniku, Trećem Reichu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...