Četvrtak, 28. ožujka 2024.

ŽELE SVOJE ‘HRVATE’ U DOMU NARODA Ovo je bošnjački scenarij za potpuno uništenje hrvatske pozicije u BiH

U listopadu će se u Bosni i Hercegovini održati parlamentarni izbori. S obzirom na to da nije došlo do promjene Izbornog zakona, Željko Komšić, kao bošnjački agent, vrlo će vjerojatno biti izabran za tzv. hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

No bošnjačke političke elite ne zadovoljavaju se samo s time. Oni žele u potpunosti politički dekapitirati tamošnje Hrvate. Kako bi to postigle pojedine bošnjačke stranke žele kandidirati svoje „Hrvate“.

U nastavku prenosimo članak s portala Centralna.ba koji ukazuje na moguće scenarije koji se kuhaju, a koji bi trebali rezultirati time da najmanje tri hrvatska zastupnika u Domu naroda budu izabrani na probošnjačkim listama.

“Kako piše portal Slobodna Bosna, a i mi doznajemo u Središnjoj Bosni pojedine političke stranke rade pripremu za izbor 3 Hrvata u Dom naroda čime bi u potpunosti delegitimirali hrvatsku političku poziciju u Bosni i Hercegovini.

Kanton Središnja Bosna daje šest delegata u Dom naroda FBiH. U pitanju su tri Hrvata, te po jedan Bošnjak, Srbin i ostali. Prema rezultatima iz 2018. godine, HDZ BiH ima 10 zastupnika. Bošnjačke stranke imaju 20 zastupnika. Sa četiri Hrvata, od ukupno 20, bošnjačke stranke sigurno bi dobili jedno mjesto u Domu naroda FBiH.

No prema preliminarnim podacima, samo tri Hrvata iz tzv. probosanskih stranaka imaju šanse da uđu u Skupštinu KSB. Unatoč protivljenju većeg dijela stranke, četvrta na listi SDP-a BiH bit će Anita Markanović. Na Općim izborima 2018. godine SDP je osvojio pet mandata. Ukoliko ponove isti rezultat, Anita Markanović će, vjerojatno, biti izabrana u Skupštinu SBK. Pod uvjetom da SDP potvrdi njenu kandidaturu. Demokratska fronta će kandidirati Maru Đukić iz Viteza. Ona je na drugom mjestu kantonalne liste. Upravo dvoje zastupnika DF-a izabrano je u Skupštinu KSB na izborima 2018. godine. Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković u KSB će koalirati sa BH Inicijativom Fuada Kasumovića.

Prema informacijama portala “Istraga”, Skopljaković bi trebao biti nositelj liste za Skupštinu KSB. Ukoliko prođe, a bivša stranka Fuada Kasumovića je imala jednog zastupnika u Skupštini, to znači da bi bilo najmanje troje zastupnika hrvatske nacionalnosti koji dolaze iz probošnjačkih stranaka. Čak i ako hrvatske stranke ponove isti rezultat i osvoje 10 mandata, to znači da će ta stranka iz KSB sigurno moći izabrati dva delegata Hrvata u Dom naroda FBiH. Treći delegat bi se birao žrijebom, što znači da probošnjačke stranke, i praktično, mogu imati jednog delegata iz reda Hrvata u Domu naroda FBiH. Naravno, Mara Đukić, Božo Skopljaković i Anita Markanović prethodno moraju biti izabrani u Skupštinu KSB.

SDA i Narod i Pravda, prema preliminarnim listama, nemaju nijednog kandidata iz reda hrvatskog naroda”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...