Petak, 19. travnja 2024.

TREBA GA TEMELJITO OČISTITI Znate li koje je područje rak-rana hrvatske države?

Europska komisija pred koji je dan izdala redoviti izvještaj o stanju u pojedinim članicama EU-a.

Problemi koji se navode uz Hrvatsku odnose se na ugrožavanje neovisnog sudstva, korupciju i lobiranje na sve strane.

I sama EU, kao visoko birokratizirana tvorevina, nije imuna na korupciju, a njezina packe pojedinim državama ponekad djeluju kao oblik neokolonijalnog ponašanja.

Ipak, kad je u pitanju kritika sudstva u Hrvatskoj – ona stoji. Svi mi jako dobro znamo da je pravosuđe rak-rana hrvatske države i da je pod velikom kontrolom politike.

Kod nas je stvoreno ozračje pravne nekažnjivosti za teške oblike gospodarskog kriminala kad su u pitanju velike „političke ribe“. Kazneni procesi ako se i pokrenu onda je to obično nakon gubitka vlasti.

O kvaliteti borbe protiv korupcije u Republici hrvatskoj ponajbolje svjedoči činjenica da unatoč više od deset godina postojanja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem do sada niti jedna lipa nije vraćena u proračun kad su u pitanju kazneni postupci protiv velikih riba. Takvi ishodi ohrabruju i stimuliraju političke kriminalce koji vrlo lako mogu ukalkulirati moguće pravosudne posljedice (broj godina u zatvoru ako ih se otkrije) i količinu zamračenog novca koja je obično dovoljna da doživotno zbrine kriminalne aktere i njihove potomke.

U Hrvatskoj je danas stvoren jedan koruptivno-klijentelistički sustav u kojemu temelj napredovanja nisu kompetencija i honoriranje izvrsnosti, nego su temelj napredovanja kronističke, koruptivne i nepotističke veze što stvara sustav negativne selekcije i potiče slabljenje društvenog povjerenja i kohezije. A na žalost, temelja takvoga sustava je sitna korupcija koja je kapilarno prožela hrvatsko društvo. Opseg kriminala i korupcije je takav da dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost.

Zbog takva sustava gube se milijarde kuna godišnje. Koji to strani investitor želi doći u državu u kojoj ne će dobiti valjanu sudsku zaštitu u slučaju da će mu biti potrebna? Jedino onaj koji eventualno želi prati novac i koji je i sam muljator i prevarant. Čestit nitko. U državi u kojoj se ne sankcionira gospodarski kriminal, dakako, teško je očekivati bilo kakve investicije zbog izostanka pravne sigurnosti.

Bez  neovisnog pravosuđa ne može se vratiti povjerenje ljudi u Hrvatsku niti se mogu očekivati snažnije investicije.

Temeljito čišćenje hrvatskog pravosuđa, mentalitetsko i kadrovsko, nameće se kao prije potreban uvjet hrvatskog oporavka. Sve dok do toga ne dođe možemo očekivati daljnji egzodus iz naše zemlje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...