Nedjelja, 26. svibnja 2024.

ZAŠTO POLITIČKE ELITE I DANAS MRZE DIJASPORU I BOJE SE NJEZINA UTJECAJA?

U vremenu Jugoslavije službeni narativ o hrvatskoj dijaspori uključivao je različite epitete. Govorilo se o „ustaško-terorističkoj“ ili „fašističkoj emigraciji“. Komunistički glavešina Vladimir Bakarić nazvao je hrvatsku emigraciju „najgorom emigracijom“.

Dakako, razlozi za takve epitete bili su uzrokovani činjenicom što je hrvatska emigracija dominantno stajala na pozicijama stvaranja samostalne i neovisne hrvatske države.

Devedesetih godina dijaspora i iseljeništvo dali su nemjerljiv doprinos stvaranju hrvatske države. Bilo da govorimo o dragovoljcima, o financijskoj pomoći ili o lobiranju na relevantnim adresama. Na žalost, to nije bilo praćeno i jačanjem političke moći dijaspore u hrvatskim institucijama.

Dijasporu se iskoristilo kao bankomat i nakon toga isključilo iz svih političkih procesa.

Unatoč tome, dijaspora i danas igra veliku ulogu. Doznake iz inozemstva premašuju sve strane investicije u našu državu. I danas Hrvatsku se voli u dijaspori. Emocionalni odnos mnogih iseljenih Hrvata prema Hrvatskoj mogao bi biti uzor kompradorskim političkim koje vode Hrvatsku već više od dvadeset godina.

No baš zato što su ljudi iz dijaspore uspješni (veliki broj doktora znanosti, poduzetnika i utjecajnih ljudi) domaće pseudoelite boje se njihova utjecaja.

Zato im se kroz sve ove godine onemogućavalo da značajnije investiraju u Hrvatsku. Ekonomski utjecaj mogao bi značiti i politički, a to nije u interesu plivačima balkanskoga mulja.

Danas je održana konstituirajuća sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je doprinos iseljene Hrvatske domovini iznimno važan ne samo emocionalno, nego i ekonomski.

Na žalost, taj se doprinos ne cijeni, nego se i dalje dijasporu želi isključiti iz političkog odlučivanja. I danas mnogi, posebno na lijevome spektru, mrze ljude iz dijaspore i proglašavaju ih „ustašama“.

Takva je politika pogubna. Bez jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske – naša država nema nikakve izglede da se izvuče iz sve lošije pozicije u kojoj se nalazimo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...